Cerasela Mihovici, tinara care a primit la 16 ani un diagnostic crunt, are o evolutie perfecta dupa ce a avut sansa unui transplant salvator la Viena
Cerasela Mihovici, tanara din Rauseni care a primit o noua sansa la viata, invata din nou sa traiasca. La un an de la operatia de transplant de plaman, una din cele mai dificile din medicina moderna, se simte perfect si nu mai are nicio problema.
Fata este nascuta pe 9 februarie, insa data de 22 martie 2011, cand a fost operata, ii va ramane in inima ca o zi cu totul speciala. „Simt ca m-am nascut a doua oara. Acum imi sarbatoresc de doua ori pe an ziua de nastere. O data in februarie si o data pe 22 martie. Invat din nou sa traiesc. Nu mai depind de aparate, nu mai obosesc dupa ce fac doi pasi si au scazut si medicamentele, acum iau doar 16 pe zi”, a declarat Cerasela. In anul care s-a scurs de la interventia salvatoare, Cerasela a mers lunar la consult la spitalul din Viena unde a fost operata. Medicii i-au dat asigurari ca evolutia este mai mult decat buna. „Tocmai am venit de la un nou consult. Am facut spirometrie, bronhoscopie si raze la plamani. Domnii doctori au fost foarte multumiti de rezultate”, a spus tanara.
Poveste demna de un scenariu de film
Povestea Ceraselei este demna de scenariul unui film de succes, fata reusind sa se ridice dupa ce a fost lovita crunt de viata. In urma cu aproape cinci ani, medicii au diagnosticat-o cu fibroza idiopatica si i-au spus ca singura sansa era un transplant de plaman. In ultimii ani ajunsese de la 60 de kilograme la mai putin de 40, de la o tanara agera si sociabila la un „batran” de 20 de ani care obosea doar cand se ridica sa mearga de la pat pana la birou. A ajuns sa depinda de un aparat, si acela inchiriat de la stat si sa traiasca cu teama ca va ramane fara oxigen din cauza intreruperii electricitatii.
Dupa o campanie desfasurata de „Monitorul de Botosani”, de mai multe ziare locale si nationale, dar mai ales de Asociatia „Salveaza Vieti” din Bucuresti, Cerasela a reusit sa obtina banii necesari pentru operatia de transplant. „A fost norocoasa. A contat foarte mult si faptul ca Directia de Sanatate Publica (DSP. – n.r). avea o parte din suma de la un tratament refuzat de alt pacient. A fost un caz foarte mediatizat si s-au mobilizat foarte multe persoane pentru a o ajuta pe Cerasela”, a precizat Dumitrita Mihailovici, directorul DSP, cea care a coordonat de la Botosani intocmirea dosarului si trimiterea lui cat mai rapida la Ministerul Sanatatii.
Cerasela se va intoarce la scoala
Acum Cerasela asteapta venirea toamnei, pentru a-si putea relua studiile. Va intra in clasa XI-a, acolo unde nu mai spera sa se intoarca dupa ce boala s-a agravat. „Au fost multe ocazii in care mi-am pierdut speranta. Nu credeam ca voi mai putea avea o viata normala. Acum o iau de la capat”, a conchis tanara cu zambetul unui om care a castigat o lupta care parea inegala.
Sursa: Monitorul de Botoşani