Ziua Mondială a Apei, sărbătorită în fiecare an la 22 martie, atrage atenţia în acest an asupra importanţei apei ca resursă vitală pentru siguranţa alimentară.
Sloganul stabilit de UN Water şi FAO pentru acest an: „Lumea este însetată pentru că nouă ne este foame” se doreşte un semnal de alarmă în ceea ce priveşte risipa resurselor de apă, a importanţei acestora pentru securitatea alimentară şi implicit pentru sănătatea populaţiei.
Pornind de la realitatea că aproape un miliard de oameni traiesc în condiţii de subnutriţie, în timp ce resursele de apă dulce sunt în scădere, obiectivele Zilei Mondiale a Mediului privesc: raţionalizarea consumului de apă în gospodării, agricultură şi industria alimentară; reducerea risipei de alimente: 30% dintre alimentele produse la nivel mondial sunt aruncate; promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, cu accent pe alimente produse cu consum mai mic de apă.
Cantitatea de apă necesară pentru producerea hranei este de 3 ori mai mare faţă de necesarul pentru băut, ceea ce arată importanţa apei ca pilon esenţial al securităţii alimentare. În condiţiile în care populaţia lumii este în continuă creştere, iar 30% dintre alimentele produse pe plan mondial rămân nefolosite şi se risipesc, resursele de apă ale omenirii, considerate în descreştere, vor deveni în curând insuficiente pentru satisfacerea necesităţilor alimentare.
Un aspect important în reprezintă orientarea consumatorilor spre alimente care necesită mai puţină apă pentru a fi produse: de exemplu, producerea unui kg de carne de vită implică consumul a peste 15000 l apă. În timp ce bem în medie 2 l de apă pe zi, producerea necesarului alimentar zilnic al unei persoane implică cantităţi mult mai mari: 2000 – 4000 l.
Şi în acest an Agenţia pentru Protecţia Mediului organizează activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la semnificaţia Zilei Mondiale a Apei. Astfel, în perioada 21 – 23 martie 2012, se vor organiza dezbateri, concursuri, expoziţii şi prezentări la care vor participa elevi şi cadre didactice de la unităţile de învăţămînt din municipiul Botoşani.
„Scopul acestor activităţi este de a transmite un mesaj cu privire la importanţa apei în viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, pentru evitarea risipei şi adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.”
nu este nimic din ce imi trbuie mie