Situaţia diminuării salariilor angajaţilor Spitalului Judeţean se datorează consilierilor judeţeni. Cel puţin asta susţine şefa casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Rodica Huţuleac, care a precizat că dacă hotărârea privind comasarea spitalelor s-ar fi adoptat mai repede în Consiliu Judeţean, spitalele nu mai acumulau datorii, aşa cum s-a întâmplat în cazul Spitalului de Psihiatrie şi Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.
„Vina este a consilierilor judeţeni, din punctul meu de vedere. Dacă se făcea comasarea la timp, nu se ajungea la datorii. Spitalele clasificate în categoria V-a nu s-au putut descurca cu banii primiţi şi au intrat în datorii. Toţi banii primiţi de la Casă se duceau pe salarii„, a precizat Rodica Huţuleac.
Conducerea Spitalului Judeţean a decis să reducă salariile angajaţilor, din cauza datoriilor mari făcute de spitalele mai spus menţionate. Măsura va fi aplicată timp de patru-cinci luni. Din acest motiv, angajaţii Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean au protestat vineri, în curtea unităţii.
De ce oare trebuie sa sufere salariatii si sa se minta in continuare ? Hotararea Consiliului Judetean Botosani cu privire la comasare este din 31 0ctombrie 2011. Hotararea de Guvern nr. 52 cu privire la aceeasi comasare este din 25 ianuarie 2012 si publicata in Monitorul oficial in 02 februarie 2012. De ce guvernului PDL ia trebuit 3 luni sa dea o hotarare? Ce au facut parlamentarii nostri? Dar conducerea judetului? Trebuie sa sufere oamenii pentru incompetenta unora. Nu este zi in care sa nu se spuna ca din cauza refuzului comasarii s-au acumulat datorii. Din vina cui s-au acumulat aceste datorii. Exista Ordinul 1224/2010 al Ministrului Sanatatii prin care este satbilit normativul minim de personal, care trebuie respectat pentru a se desfasura activitatea in conditii cat de cat normale. Exista legea salarizarii care trebuie respectata si salariatii sa beneficieze de drepturile salariale conform pregatirii si conditiilor stabilite pentru ocuparea acestor functii. Dar s-a hotarat ca fondul de salarii sa nu depaseasca 70%. Care hotarari trebuiesc respectate, cele cu privire la normativ si salarizarea sau cea cu fondul de salarii? Daca nu respecti normativul minimal si se produce un eveniment nedorit, atunci seful sectiei respective raspunde. Dar salariatii angajati in functii diferite nu au nici o vina ca un guvern inconstient te obliga sa asiguri desfasurarea activitatii fara a depasi 70%. Spitalul nu este o intreprindere care in momentul depasirii cheltuielilor sa il inchizi imediat. De ce trebuie sa sufere populatia? Unde sunt banii care nu s-au dat la spitalele de specialitate in aceasta perioada ? Mereu la Casa de Sanatate se taie din serviciile prestate pe motiv ca s-au depasit contractele? Oamenii nu se imbolnavesc in functie de contractele lor.
Rectific – i-a trebuit – cu scuzele de rigoare
Tanti Rodica, incepe sa faci curat in birou, ca il parasesti in curand…
Datorita d-nei Hutuleac, lucrurile merg minunat in spitale 🙂 (va doresc sa nu ajungeti acolo!) iar d-nul Tabuleac uita ca initial s-a declarat impotriva comasarii spitalelor, razgandindu-se ulterior!
Tipic romanesc…capra vecinilor(pardon, consilierilor).