Un fost jandarm din localitatea Hudeşti a primit marţi distincţia de cetăţean de onoare al comunei. Veteranul de razboi a primit placheta, diploma, dar si florile şi tortul aniversar exact în ziua in care a împlinit un secol de viaţă.
Gheorghe Sâncoviţi s-a născut pe 13 martie 1912. A îmbrăţişat cariera millitară devenind jandarm. La 35 de ani, a plecat să lupte în Al Doilea Război Mondial în fosta Uniune Sovietică. Şi-a lăsat copiii mici acasă şi s-a întors abia după opt ani. În această perioadă a participat efectiv la război, iar apoi, timp de şase ani a stat prizonier în lagărele ruseşti.
„Am lăsat copiii mici când am plecat de-acasă şi i-am găsit flăcăi. Am lucrat în Rusia, în mina de cărbuni, şase ani de zile”, povesteşte, cu emoţie, Gheorghe Sâncoviţi.
Absenţa sa timp de opt ani de acasă a făcut ca familia să creadă că a murit. De altfel, soţia i-a şi făcut slujba de pomenire pentru morţi.
„Când s-a întors tata din război şi din prizonierate, avem 12 ani. Din 43 până în 51 nu s-a mai răspuns cu noi. În ţară a venit şi a stat un an, dar nu le-o dat voie să ne scrie. Mama a făcut parastas la biserică. O zis că-i mort. În 51, ne-am trezit că o venit acasă. Ne-o povestit multe, cum îl torturau, cum nu avea ce mânca”, a spus Neculai Sâncoviţi, fiul lui moş Gheorghe
Gheorghe Sâncoviţi a învins de nenumărate ori greutăţile vieţii, iar, din acest motiv, a devenit pentru comunitate un model. Primarul comunei Hudeşti, Viorel Atomei, dar şi prefectul Cristian Roman şi şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, au ţinut, astăzi, când bătrânul a împlinit 100 de ani, să îi fie aproape şi să îşi manifeste recunoştinţa faţă de acesta. Comuna i-a oferit distincţia de cetăţean de onoare, iar Jandarmeria o plachetă şi diploma aniversară.
„Este un exemplu de forţă, de putere şi de tărie”, a spus prefectul Cristian Roman, care i-a dăruit aniversatului un buchet de flori.
„Dumnealui are foarte amintiri legate de perioada respectivă. Îl apreciem că nu a uitat că a fost militar, că a fost jandarm”, a spus şeful Jandarmeriei din Botoşani.
Lui Sâncoviţi i-au urmat generaţii întregi de copii, nepoţi şi strănepoţi. Cu toţii s-au adunat, marţi, la ziua lui
”Sunt mândră că a ajuns la 100 de ani şi că sunt nepoata lui. Nu m-am gândit niciodată la asta”, a spus Alexandra Ştefură, strănepoată.
Moş Gheorghe a petrecut, marţi, ore în şir alături de cei dragi. El îşi doreşte ca toată lumea să se adune din nou în jurul lui anul viitor dar şi peste cel puţin cinci ani