Municipalitatea a cheltuit in februarie o suma fara precedent pentru a scoate orasul din nameti.
Conditiile meteorologice nefavorabile inregistrate in februarie au dus la o factura record la deszapezire in municipiul Botosani. Contravaloarea este de aproximativ un milion de lei, inclusiv TVA, factura care nu s-a mai inregistrat in nicio luna de iarna de pana acum in municipiul Botosani. In schimb, au fost facute economii in celelalte luni de iarna, deoarece a nins abundent din 25 ianuarie.
Suplimentari de forte
Florin Ghiorghita, viceprimarul municipiului, a explicat ca aceste costuri se explica prin faptul ca municipalitatea a fost nevoita sa apeleze la utilajele a patru firme private (Victor Construct, Conrec, MBB si Aquaterm) pentru a cara la marginea orasului aproximativ 36.000 de tone de nameti. Mai mult, cum utilajele Urban Serv nu si-au dovedit eficienta in cartiere, au fost inchiriate patru buldoexcavatoare pentru a interveni pe aleile principale si pe strazile secundare.
La aceste doua activitati se adauga cea prestata de muncitorii si utilajele Urban Serv, respectiv de degajare a zapezii de pe strazi si trotuare si de imprastiere a materialului antiderapant.
Urban Serv pus sa investeasca in utilaje
Pe fondul problemelor inregistrate in activitatea de deszapezire, conducerea orasului a ajuns la concluzia ca Urban Serv trebuie sa faca unele achizitii. „Am discutat o varianta cu cei de la Urban Serv si le-am facut o propunere sa-si achizitioneze macar un buldoexcavator, daca nu chiar doua si pe timpul verii sa-i ajutam sa inchirieze aceste utilaje la societatile de constructii, iar pe timpul iernii societatile private sa le inchirieze utilaje atunci cand va fi nevoie. Sa se mearga pe o compensare”, a afirmat viceprimarul.
Conducerea Urban Serv ia deja in calcul achizitionarea unui utilaj pentru deszapezit trotuarele.
Costuri mari si pe drumurile judetene
Interventiile de deszapezire pe lunile decembrie si ianuarie aproape ca au dus la faliment Directia Judeteana de Drumuri si Poduri (DJDP), institutia avand de achitat aproximativ 2,2 milioane lei, in conditiile in care bugetul aprobat de consilierii judeteni USL la inceputul anului a fost de 1,6 milioane de lei.
Problema tinde sa devina si mai grava pentru luna februarie, cand facturile ar urma sa fie mult mai mari, frecventa interventiilor din aceasta luna fiind aproape dubla fata de cea de luna precedenta.
Tocmai din aceste considerente, guvernul a alocat judetului 680.000 de lei, din care 100.000 de lei a fost distribuita Consiliului Judetean (CJ), in incercarea de a se redresa situatia.
In ce priveste costurile pe care le va achita Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) pentru interventiile de deszapezire pe drumurile nationale din judet, acestea nu au fost facute inca publice.
Sursa Monitorul de Botosani
La cum s-a circulat prin Botosani si mai ales prin parcari……. de tot rasul. La banii astia cate buldo dintr-astea(chiar la mana a 2-a) cumparati. Dar afacerea-i -afacere, nu?