Subvenţii europene confiscate româneşte

păşune
Păşunile publice sunt adevărate izvoare de bani pentru unii primari

Subventiile uriase pentru pasuni imping primarii la tot felul de artificii pentru a controla banii, ultimul pe lista fiind primarul de Lunca.

Pasunile judetului au ajuns obiectul unor afaceri ale primarilor mai multor comune din judet. Un ultim scandal de acest gen a fost inregistrat in comuna Lunca, iar miza depaseste 200.000 de euro. Comuna este declarata zona defavorizata, ceea ce inseamna o subventie mai mare pentru pasune. Potrivit reprezentantilor primariei, ar fi vorba de 720 de lei pentru fiecare din cele peste 1.300 de hectare. Legislatia prevede ca pentru intretinerea si utilizarea acestor pasuni crescatorii de animale trebuie sa se asocieze in cadru organizat, iar consiliile locale sa le concesioneze suprafetele. Potrivit normele in vigoare, din toamna anului trecut primariile trebuie sa demareze procedurile de atribuire a pasunilor pana la inceputul lunii februarie a fiecarui an, incepand cu 2012.

O asociatie a crescatorilor de animale, Odaia Veche, sustine ca primarul comunei Lunca, Marcel Marcu, nu a respectat acest termen si a intarziat procedurile pentru a-si face el asociatie prin intermediul unor presupusi crescatori de animale. „Dupa ce am vazut ca nu a fost respectat termenul prevazut de lege am depus eu cerere, dar s-a incercat tergiversarea procedurilor in sensul in care ni s-a transmis ca initial am adresat-o gresit comisiei locale de fond funciar, iar dupa ce am revenit catre consiliul local inca nu ni s-a raspuns„, a declarat Lacramioara Socarici, unul din fondatorii asociatiei.

O alta abatere de care este acuzat primarul comunei este ca a asociat comuna la infiintarea unei asociatii tocmai pentru a controla organismul infiintat. La ultima sedinta a Consiliului Local (CL), edilul a initiat un proiect ce prevede participarea comunei ca membru fondator al Asociatiei Crescatorilor de Animale si a Proprietarilor de Pasune.

Viceprimarul comunei, Constantin Maxim, a mentionat ca primarul democrat-liberal detine majoritatea in CL, astfel ca i-a fost usor sa treaca proiectul. „Noi din opozitie ne-am impotrivit, dar suntem prea putini. Mai este o asociatie a crescatorilor de animale, insa primarul vrea sa controleze el totul„, a declarat viceprimarul.

Acuzatii respinse de primar

Primarul comunei a respins toate acuzele, mentionand ca doreste infiintarea unei asociatii care sa apere interesele crescatorilor din comuna. Initial edilul a justificat nerespectarea legii mentionand ca nu au aparut normele de aplicare si are informatii ca aplicarea normelor se va amana pana anul viitor. Mai mult decat atat, a precizat ca modalitatea sa de a infiinta asociatia are la baza sistemul implementat de Primaria Geoagiu Bai, judetul Hunedoara, de doi ani. „Nu vrem ca pasunile comunei sa fie luate de alte persoane, ci sa ramana ale noastre in comuna. Noi am depus actele de infiintare la instanta si acum asteptam sa vedem daca aproba cererea„, a declarat Marcel Marcu.

Referitor la cererea depusa de crescatorii organizati in Asociatia Odaia Veche, primarul explicat ca de fapt nu ar fi o asociatie, ci o cooperativa cu scop lucrativ si drept dovada nu se poate incadra in prevederile legale.     

Sir de nereguli constatate de Curtea de Conturi

Afaceri cu pasuni au fost depistate in mai multe comune din judet. Initial au fost zeci de situatii de incompatibilitati, oamenii din primarii avand rude implicate in organizatiile ce doreau concesionarea pasunilor si incasarea subventiilor. Ulterior s-a constatat ca unele primarii au suportat costurile de intretinere a pasunilor, desi acestea ar fi trebuit platite de crescatorii de animale care incheiasera contractul de concesiune si care primeau subventii.

Astfel de situatii au fost descoperite de Curtea de Conturi la primariile Darabani, Stiubieni sau Draguseni, iar situatii de incompatibilitate la primaria Manoleasa, in toate cazurile fiind vorba de subventii de zeci de mii de euro. In aceste cazuri Curtea de Conturi si Prefectura a acordat termene pentru intrarea in legalitate, iar in multe comune situatia s-a reglementat.

Sursa Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *