Statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) sa-l despagubeasca pe un botosanean dupa ce i-a fost incalcata prezumtia de nevinovatie intr-un proces. Litigiul a durat noua ani, sentinta fiind data in urma cu cateva zile, botosaneanul urmand sa primeasca 3.700 de euro.
Victor Diacenco, in varsta de 68 de ani in luna noiembrie a anului 1998 (atunci avea 54 de ani) a fost implicat intr-un accident rutier in care masina pe care o conducea a lovit o caruta, ranind pe una dintre persoanele aflate in atelaj. Fiind trimis in judecata pentru vatamare corporala, Curtea de Apel Suceava l-a achitat pe reclamant printr-o hotarare definitiva pronuntata la 9 iulie 2003, dar, in cadrul aceleiasi hotarari, instanta l-a obligat sa-i plateasca victimei daune. Reclamantul, in cererea sa catre CEDO, a acuzat mai ales ca judecatorul roman i-a incalcat dreptul la prezumtia de nevinovatie, fiind ilegal obligat la plata de daune si ca nu si-a putut apara cauza pentru ca lipsise de la audierile din apel.
Avocatul Simona Bosovici a afirmat ca magistratii i-au incalcat clientului sau niste drepturi elementare. „Petentul a insistat continuu asupra dezincriminarii sale penale fata de textul motivarilor gresite, nefondate si abuzive subiectiv care se deduc de drept sub aspect penal din Decizia Curtii de Apel Suceava iar doar in subsidiar asupra discriminarii sale in latura civila cerand statului roman parat actiuni energice si deplin satisfacatoare pentru stingerea plangerii sale intr-o prima etapa pe cale amiabila, iar daca se refuza de catre aceasta, prin decizia curtii. Petentul a reprosat justitiei romane ca in timpul procesului sau penal i-au fost incalcate drepturile date si garantate atat de Codul Penal roman si Codul de Procedura Penala romana cat si de articolele 6 si 7 din CEDO”, a spus Simona Bosovici.
Aparatoarea botosaneanului a mentionat ca Victor Diacenco a avut de suferit in urma afirmatiilor magistratilor suceveni. „Cu toate ca petentul a fost achitat in fata instantelor romane s-au emis consideratii privind o presupusa vinovatie penala, incalcandu-i-se prezumtia de nevinovatie, ceea ce a creat si a indus o reflectare a sentimentului ca persoana petentului ar fi vinovata de fond, ceea ce i-a adus acestuia si prejudicii morale in relatiile sale sociale si de munca, pe langa cele materiale” a mai declarat Simona Bosovici.
CEDO a hotarat ca statul roman trebuie sa-i plateasca reclamantului o satisfactie echitabila de 2.000 euro cu titlu de daune morale, dar si 1.700 euro pentru cheltuieli de judecata.
„Am adresat rugamintea in fata Curtii Europene ca numai dupa si o analiza detaliata a celor sustinute in opiniile guvernului in comparatie faptica cu decizia Curtii de Apel Suceava si cu ceea ce rezulta din inscrisurile inaintate referitoare la proceduri si la desfasurarea procesului penal in care a fost acuzat pe nedrept petentul, sa se pronunte cu privire la drepturile ce au fost incalcate, asteptarea sa in fata curtii fiind o reparatie a erorii judiciare administrate lui printr-o decizie penala abuziva cu consecinte devastatoare asupra sa si in relatiile sale in societate si comunitate. Iar curtea i-a acordat aceasta reparatie materiala si morala. Curtea Europeana ramane o speranta pentru fiecare”, a adaugat Simona Bosovici.
Sursa: Evenimentul de Botosani