Nu mai puţin de 16 primari din judeţul Botoşani şi-au propus pentru acest an construirea de sedii noi pentru primării sau reabilitarea şi modernizarea actualelor spaţii în care funcţionează primăriile.
Deşi este an de criză şi, în plus, o parte din bugetul primăriilor este blocată în instanţă, aleşii locali din mai multe localităţi îşi doresc mai mult confort. Indiferent de partidul din care fac şi, indiferent dacă sunt la putere sau în opoziţie, primarii vor bani de la bugetul judeţului pentru atsfel de investiţii, iar valorile nu sunt deloc mici.
Cea mai scumpă clădire pentru primărie şi-o propune primarul din Roma, Constantin Humelnicu, care, în nota de fondamentare înaintată Consiliului Judeţean, estimează că lucrarea de construcţie a unui nou sediu se ridică la 2,4 milioane de lei.
Şi asta în condiţiile în care la Mihălăşeni o lucrare similară este estimată la jumătate de preţ, adică doar 1,2 milioane de lei. Primarul de aici, Geanin Loredan Buraga, şi-a propus ca 1,1 milioane de lei să fie obţinuţi de la Consiliul Judeţean, iar 100.000 de lei săf ie asiguraţi de la bugetul local.
Tot cu 1,2 milioane de lei îşi propune să facă sediu nou la primărie şi şeful administraţiei locale din Pomârla. Dumitru Chelaru a solicitat 1,2 milioane de lei, justificarea sa fiind aceea că sediul actual este într-o avansată stare de degradare şi că se poate prăbuşi oricând.
La Văculeşti, sediul primăriei, care costă 1,6 milioane de lei, a fost început în 2008. Până acum au fost cheltuiţi 973.000 de lei, iar primarul Iulian Vlas cere acum de la Consiliul Judeţean diferenţa de 627.000 de lei.
Şi la Havârna, primarul Gheorghe Jîtăreanu mai are nevoie de 500.000 de lei pentru finalizarea sediului început în 2005.
Sedii de primării sunt prevăzute a fi construite şi la Răuseni (1,6 milioane de lei), Lunca (1,5 milioane de lei), Cristineşti (1,9 milioane de lei), Durneşti (1,4 milioane de lei) şi Coţuşca (1,5 milioane de lei).
O parte dintre primari îşi propun reabilitarea clădirilor în acre îşi au în prezent birourile. Astfel, primarul de Vorona, Aurel Ştefan, cere 1,4 milioane de lei pentru reabilitarea sediului actual al Primăriei, iar cel de la Cordăreni cere 150.000 de lei tot pentru reabilitare.
Primarul din Ungureni, Ilie Ivanache, are nevoie de 300.000 de lei pentru reabilitarea termică a Primăriei. Aceeaşi sumă, de 300.000 de lei, este cerută şi pentru reabilitarea primăriei Dimăcheni.
Primăria veche din Diorohoi , care este clădire monument istoric, necesită şi ea reabilitarea. Primarul Dorin Alexandrescu a cerut 2,13 milioane de lei pentru această investiţie.
Primarul din Dobârceni a cerut nu mai puţin de 200.000 de lei pentru igienizarea primăriei. iar cel din Hlipiceni 100.000 de lei pentru construcţia unei anexe. Şi la Blândeşti, primarul Eugen Ciobanu vrea să construiască un corp administrativ la Şoldăneşti cu 220.000 de lei.