Ministerul Sănătăţii a decis implementarea sistemului de telemedicină şi la Spitalul de Copii din Botoşani. Sistemul de telemedicină va scurta timpul transferului unui pacient la alt spital, iar pacientul care va fi internat, de exemplu, la Spitalul de Copii, va fi consultat şi de medicii din clinicile universitare din ţară. De asemenea, medicii vor stabili de comun acord unde trebuie transportate cazurile urgente. La Spitalul de Copii a fost adusă deja aparatura ce urmează să fie montată.
„În acest moment, firma delegată de ministerul Sănătăţii nu a reuşit decât alocarea infrastructurii pe punctele unde va funcţiona. Urmează să se instaleze sistemul şi după aia urmează o instruire. Instalarea include inclusiv racordul transmisiei cu fibră optică. Acesta este un sistem de teleconferinţă, numai că suplimentar permite transmisie de date. A fost, de exemplu, situaţia de Cod roşu de înzăpezire, când nu sunt condiţii. Să zicem că avem o situaţie critică la un pacient la care se solicită consult, iar din clinică pot fi ghidate anumite manevre. Va facilita consulturile interdisciplinare, pe specialităţi, în condiţii deosebite„, a declarat Mihai Matei, asistent şef în cadrul Compartimentului urgenţe a Spitalului de Copii.
Sistemul de telemedicină va deveni funcţional în cel mai scurt timp, investiţia fiind realizată de Ministerul Sănătăţii.
Sistemul de telemedicina are urmatoarele componente: sistem teleconferinta, care asigura legatura bidirectionala audio-video; sistem de transmisii date; sistem de telecardiologie; -sistem de avertizare sonora la nivel UPU-SMURD.