În urma misiunilor de audit, efectuate la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) de către experții Comisiei Europene pentru Măsura 322 – Renovarea, dezvoltarea satelor, nu au fost propuse corecții financiare.
Astfel, procesul de primire, evaluare și selecție a proiectelor depuse pentru această Măsură a fost apreciat ca fiind unul corect și valabil, toate sumele contractate fiind validate.
Experții Comisiei Europene, în urma verificărilor efectuate, au considerat că procesul de evaluare și selecție a proiectelor depuse de autoritățile locale a fost făcut de către APDRP în limitele procedurale și prin asigurarea egalității totale de șanse.
Ca recomandare, Comisia a precizat faptul că este necesar ca Ghidurile Solicitantului să fie cât mai din timp făcute publice, APDRP însușindu-și această remarcă.
”Faptul că auditul Comisiei Europene a validat corectitudinea evaluării proiectelor depuse pentru Măsura 322 este o confirmare a activității APDRP. Deși au existat numeroase sesizări și acuze la adresa Agenției, cei care au opinia finală sunt specialiștii de la Bruxelles. Și mai important este faptul că niciun ban din sumele contractate nu va trebui returnat, iar Comisia consideră ancheta referitoare la Măsura 322 ca fiind închisă”, a precizat Mihai Gavril Vădan, directorul general al APDRP.
Aceasta nu este prima misiune de audit a Comisiei Europene care se finalizează fără corecții financiare.
Pentru Măsura 322 au fost depuse 3.225 de cereri de finanțare conforme, în valoare de 7,6 miliarde de euro, în condițiile în care alocarea financiară totală a fost de 1,76 miliarde de euro.
Dintre aceste cereri de finanțare au fost contractate până în prezent 617 proiecte în valoare de 1,5 miliarde de euro.
Totodată, 186 de proiecte care vizează componenta ”d” a Măsurii 322 – „Investiții privind lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii rutiere afectate de inundații in anul 2010” se află în ultima etapă a selecției.
La nivelul județului Botoșani au fost contractate până în prezent 19 proiecte, cu o valoare de aproape 50 milioane Euro, iar 14 proiecte pentru refacerea infrastructurii rutiere afectate de inundațiile din 2010, cu o valoare totală de peste 14,7 milioane Euro, se află în evaluare.