Peste 900 de persoane private de libertate, care execută pedeapsa în regim deschis şi semideschis au ajutat voluntar la deszăpezire. Încă de la începutul lunii februarie 2012, când zăpada a făcut impracticabile o parte dintre drumurile din ţară, persoanele private de libertate s-au implicat, în mod voluntar, în activităţile de deszăpezire, se precizează într-un comunicat al Penitenciarului Botoşani.
Persoanele private de libertate au ajutat la deblocarea a sute de maşini şi persoane blocate în trafic, au curăţat trotuare şi străzi principale de circulaţie din diferite zone ale ţării sau au degajat căile de acces în spitale, şcoli, grădiniţe, cămine de bătrâni, instanţe de judecată sau alte instituţii. Nu au fost neglijate nici adăposturile pentru animale (adăpostul de la Glina) sau stadioanele din Capitală.
Astfel, penitenciarele: Bucureşti Jilava, Timişoara, Focşani, Oradea, Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Galaţi, Tulcea, Brăila, PMT Craiova, Botoşani, Vaslui, Târgu Jiu, Slobozia, Drobeta Turnu-Severin, centrele de reeducare Găeşti şi Târgu Ocna şi nu numai, au reuşit să contribuie, alături de autorităţile locale şi judeţene, la gestionarea situaţiilor în aceste zile în care s-au înregistrat fenomene meteorologice extreme.
Participarea persoanelor private de libertate la acţiuni de acest gen are ca scop dezvoltarea spiritului civic şi a sentimentului de apartenenţă la societatea civilă, formarea unei atitudini pozitive faţă de muncă şi creşterea stimei de sine.
În continuare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor îşi arată disponibilitatea, de a ajuta, în aceste momente, autorităţile publice locale, prin punerea la dispoziţie, în regim de voluntariat, de forţă de muncă specială (persoane private de libertate, care execută pedeapsa în regim deschis şi semideschis). Cu ajutorul acestora s-ar putea interveni, şi în zilele următoare, la degajarea căilor de comunicaţii, deblocarea căilor de acces în instituţii publice (instanţe de judecată, spitale, şcoli etc.) şi a altor spaţii afectate de ninsori.