Botoşănenii vor trebui să meargă din nou la Suceava sau Iaşi pentru a face investigaţii mai complexe fără să scoată bani din buzunare. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a încheiat contract pe anul acesta cu firma care deţine aparatul RMN (rezonanţă magnetico-nucleară) de la Spitalul Judeţean, însă pacienţii care doresc investigaţii imagistice prin CT (tomografie computerizată) sau Angio RMN trebuie să se deplaseze la Suceava sau Iaşi. Şi asta pentru că astfel de investigaţii nu se fac în judeţul Botoşani.
„Avem încheiate contracte pe CT şi Angio RMN cu firme din Iaşi şi Suceava. Aici, la Botoşani, avem doar RMN, însă pentru CT şi Angio RMN, cu substanţă de contrast, nu avem la Botoşani. Aici este vorba de ambulator. Dacă medicul specialist constată că este necesară o astfel de investigaţie, respectiv a epuizat toate metodele de investigaţie şi nu poate să pună diagnosticul şi sunt îndeplinite condiţiile, atunci dă trimitere prin ambulator şi pacientul poate să facă gratuit investigaţia la acele firme cu care Casa are încheiat contracte. Dacă pacientul doreşte astfel de investigaţii la cerere, atunci le plăteşte„, a spus Rodica Huţuleac, şefa CAS Botoşani.
Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM sau RMN) reprezinta o investigaţie modernă, foarte performanta, ce ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata.
Exista o varianta de rezonanta magnetica numita Angio-RMN, specializata pe investigarea vaselor de sange si circulatiei. Este utila in depistarea cheagurilor, trombozelor, anevrismelor si altor afectiuni vasculare.
CT (Tomografie computerizată) combina razele X cu tehnologia computerizata pentru a obtine imagini detaliate ale organelor si tesuturilor corpului uman, dezvaluind localizarea, marimea si forma activitatii celulare. Este o procedura radianta. Computerele tomograf moderne – multislice – au capacitatea de a scana parti intinse ale corpului in timp foarte scurt.