Legea privind prevenirea şi combaterea violenţei cu ocazia competiţiilor şi a jocurilor sportive a fost modificată, noile prevederi urmând să intre în vigoare în data de 13 februarie, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Noile reglementări elimină posibilitatea acordată spectatorului care a săvârşit o faptă penală pe timpul sau în legătură cu o competiţie sau un joc sportiv să solicite instanţei de judecată diminuarea perioadei pentru care s-a dispus interdicţia şi stabilesc mai clar modul de punere în aplicare a sancţiunii contravenţionale privind accesul.
Persoanele fata de care s-a dispus masura interzicerii accesului sub forma masurii de siguranta de natura penala, au obligatia ca, pe timpul desfasurarii jocurilor sportive pentru care s-a dispus masura, sa se prezinte la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera.
In acest sens, dupa aplicarea masurii de siguranta, unitatea de jandarmi competenta teritorial il notifica pe cel in cauza cu privire la aceasta obligatie, ocazie cu care ii sunt comunicate acestuia urmatoarele:
a) o prezentare a competitiilor sau jocurilor sportive pentru care se aplica masura de siguranta, precum si a locurilor si datelor de desfasurare a acestora;
b) o prezentare a celor mai apropiate sedii ale politiei, jandarmeriei si ale politiei de frontiera fata de domiciliul sau, dupa caz, resedinta celui in cauza;
c) identitatea monitorilor de securitate care gestioneaza situatia clubului sportiv al carui sustinator este cel in cauza si numerele de telefon la care acestia pot fi contactati;
d) o prezentare a eventualelor sanctiuni aplicabile in cazul incalcarii interdictiei sau obligatiei de a se prezinta la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera.
In situatia in care cel in cauza, din diferite motive, nu se poate prezenta la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera pe timpul desfasurarii unui joc sportiv pentru care s-a dispus masura interzicerii accesului, acesta are obligatia de a contacta telefonic unul dintre monitorii de securitate, pentru a-i comunica motivul neprezentarii si locul in care se afla.
Neprezentarea la cel mai apropiat sediu al politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera pe timpul desfasurarii unui joc sportiv pentru care s-a dispus masura interzicerii accesului, precum si identificarea celui in cauza intr-un alt loc decat cel comunicat monitorului de securitate, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 120 – 200 de ore activitati in folosul comunitatii.
Procedurile de primire a suporterilor fata de care s-a dispus masura interzicerii accesului la competitii si jocuri sportive care se prezinta la sediul politiei, jandarmeriei sau politiei de frontiera se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
Punerea in executare a sanctiunii contraventionale complementare de interzicere a accesului la manifestaţiile sportive se face incepand cu ziua imediat urmatoare inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor in cazul acestora se face si de catre personalul politiei locale, nu doar de către jandarmi şi poliţişti.
Semestrial, personalul care executa activitati de asigurare a ordinii si sigurantei in incinta arenelor sportive in care se desfasoara competitii si jocuri sportive trebuie sa fie instruit corespunzator, in cadrul unitatilor avizate, in conditiile legii.
Instruirea se desfasoara pe baza unei tematici specifice, stabilita de Jandarmeria Romana si avizata de Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, si se finalizeaza prin examinarea absolventilor de catre o comisie din care fac parte reprezentanti ai jandarmeriei, ai directiilor judetene pentru sport si ai autoritatii publice care raspunde de ocuparea si formarea profesionala.
Dispozitiile de mai sus nu sunt obligatorii pentru personalul care asigura masurile de ordine si siguranta in incinta arenelor sportive unde se desfasoara competitii sau jocuri sportive fara grad de risc sau cu grad scazut de risc, precum si pentru personalul Politiei locale.
De asemenea, actul legislative impune procurorului sau, după caz, instanţei de judecată, să comunice măsurile de siguranţă dispuse privind interzicerea accesului unor spectatori la manifestări sportive către Punctul Naţional de Informare pentru Manifestări Sportive din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru a se putea asigura urmărirea de către forţele de ordine a modului de respectare a acestor măsuri şi instituie sancţiuni concrete pentru societăţile de pază şi protecţie în cazul nerespectării planurilor de acţiune.
În situaţia desfăşurării unor jocuri sportive cu grad ridicat de risc este necesară prezenţa în arena sportivă a prefectului sau a reprezentantului acestuia, precum şi a unui procuror din cadrul parchetului de pe lângă judecătoria în a cărei circumscripţie se află arena sportivă.