Mai multi muncitori au reclamat ca au fost tepuiti de o firma careia i-au platit comisioane pentru locuri de munca in Germania.
O societate de plasare a fortei de munca in strainatate a fost reclamata ca a inselat sapte persoane care au sperat la un salariu bun in Germania. Oamenii s-au plans ca, dupa ce au platit comisioane de cate 300 de euro, au fost angajati intr-o fabrica de confectii metalice, unde aveau conditii groaznice de munca. In plus, dupa o luna au fost trimisi in tara, desi contractul era pe sase luni.
„Nu au fost respectate conditiile inscrise in contract. Am incheiat contractul de munca in Germania pentru sase luni, insa m-am intors in tara mult mai repede. Am plecat pe 29 noiembrie, iar pe 13 ianuarie am fost trimis acasa. Am fost cazati intr-o pensiune lipsita de utilitati, nu primeam nici bani si nici mancare. Nu aveam bucatarie utilata, doar dormitoare cu paturi. Sunt colegi care mai trebuie sa-si primeasca banii din salariu”, a spus D.C.
Un alt barbat s-a plans ca, atunci cand a platit comisionul de 300 de euro, i s-a promis ca pleaca intr-o saptamana. Amanat saptamani la rand, si-a cerut banii inapoi, insa a fost penalizat cu 30% din suma.
Reprezentantii firmei Tass Dell Meat spun ca oamenii sunt de fapt neseriosi si nu vor sa munceasca.
„Omul le-a asigurat locuri de munca pentru cei seriosi, care au dorit sa munceasca. Sunt totusi foarte multi oameni care au plecat cu aceasta firma, insa nu toti s-au tinut de treaba. Au fost persoane care nu au reusit sa faca fata”, a spus un angajat al firmei, adaugand ca multi dintre cei nemultumiti doreau sa fie platiti si pentru pauza.
Stelian Metler, inspector sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), a precizat ca firma nu figureaza in randul plasatorilor de forta de munca, urmand sa fie verificata.
26 de firme care au ca obiect de activitate plasarea fortei de munca in strainatate apar in Registrul special de evidenta al ITM, insa niciuna nu mai este activa. Fie au fost radiate, fie si-au schimbat activitatea.
Amenzi pentru plasarea ilegala a fortei de munca
Avand in vedere faptul ca si alte persoane au fost tepuite cu slujbe in strainatate, ITM a declansat o campanie de informare a populatiei. Potrivit lui Stelian Metler, agentul de ocupare a fortei de munca trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. In primul rand societatea trebuie sa aiba ca activitate principala „selectia si plasarea fortei de munca”, sa dispuna de spatiu pentru aceasta activitate si de personal pregatit in domeniu. De asemenea, firma trebuie sa dispuna de o baza de date cu ofertele si solicitarile de locuri de munca si sa fie inregistrata la ITM.
Agentii care incalca aceste conditii risca amenzi intre 5.000 si 15.000 de lei.
Sursa Monitorul de Botosani