Sindicatele din învăţământ dezaprobă măsura Ministerului Educaţiei privind introducerea clasei pregătitoare în şcoli din anul şcolar viitor. Maria Ţiprigan, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, susţine că această măsură, luată fără consultarea sindicatelor din învăţământ, este una inutilă.
Liderul SIP susţine că sunt învăţători, dar şi părinţi care s-au plâns sindicatului de introducerea acestei clase pregătitoare la şcoală. Părinţii sunt nemulţumiţi că, copiii lor nu îşi vor putea desfăşura activitatea într-un cadru propice vârstei şi că nu vor avea cu cine să-i lase după terminarea orelor.
Potrivit Mariei Ţiprigan, programa care viza pregătirea copilului pentru şcoală era parcursă şi până acum în grădiniţe, iar copii erau pregătiţi pentru a intra în şcoală, drept pentru care, mai spune liderul SIP, introducerea clasei pregătitoare la şcoală este inutilă.
„Această reformă a fost făcută fără cap de Ministerul Educaţiei, desconsiderând propunerile venite din partea sindicatelor din România. Numai noi, la Botoşani, am trimis peste 30 de propuneri privind Legea educaţiei naţionale. Au venit părinţi la noi la sindicat şi au spus că nu-şi vor da copiii la grupa pregătitoare, în asemenea balamuc. Nu există nicio organizare. Şi învăţătorii sunt timoraţi şi îşi pun semne de întrebare, din moment ce au clasele lor de pregătit, din moment ce nu sunt condiţii pentru desfăşurarea activităţii cu grupele pregătitoare. Clasa pregătitoare trebuie să funcţioneze în clasă distinctă, cu cadru distinct. În foarte multe şcoli, aceşti copii vor fi dirijaţi în clasele cu învăţători, cu clase simultate. Nu vor fi toate clasele pregătitoare de sine stătătoare„, a precizat Maria Ţiprigan.
Liderul SIP susţine că introducerea acestei măsură nu face altceva decât să bulverseze părinţii şi cadrele didactice.
„Va fi un talmeş-balmeş, o dezordine totală, iar copiii nu vor avea nimic de câştigat. Majoritate părinţilor nu-şi vor trimite copiii la clasa pregătitoare„, a mai spus liderul SIP.
D_na Tipirigan inainte de a face afirmatiile care le_a facut a discutat cu invatatorii din mediul rural?! Sa vada cum se descurca acestia cu elevii din clasa I care n-au frecventat gradinita nicio zi ,au deja 7-8 chiar si8 anijumate si nici nu stiu sa spuna corect cum ii cheama, nu-i poti lasa repetenti in cl.I si te chinui cu ei si tu, dar si ceilalti elevi.La tara sunt multi copii care nu frecventeaza gradinita sau care o frecventeaza cand si cand,dar cand vine varsta de scoala vin toti.In grupa pregatitoare sunt mereu copii de toate varstele. De multe ori dragutele de educatoare refuza sa primeasca copii din familii defavorizate chiar daca sunt de 6 ani in favoarea altora de 4,5 ani din fam. instarite. Sunt de parere ca aceasta clasa e cel mai bun lucru din noua lege