Ministerul Sănătăţii a trimis Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) o adresă prin care solicită punctul de vedere cu privire trecerea asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari de la primării la direcţiile de sănătate publică sau rămânerea acestora în continuare la nivelul primăriilor. Reprezentanţii DSP Botoşani susţin că soluţia cea mai bună este ca acest personal să revină la DSP, aşa cum era înainte, întrucât la primării li se dădeau şi alte atribuţii de îndeplinit, care nu erau trecute în fişa postului şi care nu aveau nicio tangenţă cu domeniul social şi medical.
Aceştia au fost transferaţi de la DSP către primării în anul 2009, finanţarea salariilor acestora făcându-se de către Ministerul Sănătăţii.
„Am mai discutat şi cu alte judeţe şi sunt de aceeaşi părere: să-i aducem înapoi, pentru că de când au trecut la primării peste tot au plecat. Nu au reuşit să găsească înţelegerea să-şi desfăşoare activităţile conform fişei postului. Avem şi cazul de la Corni, unde asistenţii au fost daţi afară şi nu s-a ţinut cont că noi avem finanţare de la minister. Se pune un accent foarte mare la nivel central pe monitorizarea gravidei, copilului, persoanelor defavorizate şi este un om care face legătura între comunitate, medicul de familie şi autorităţi locale. Am încercat, cu toate că ne-au plecat din sistem oameni, să menţinem mortalitatea infantilă cam la 11 la mie în ultimii ani, dar cu eforturi destul de mari”, a precizat Lidia Onofrei, purtătorul de cuvânt al DSP.
DSP va face o propunere pe care o va înainta Ministerului Sănătăţii, iar acesta din urmă va lua o decizie funcţie de propunerile venite din ţară.
La nivelul judeţului sunt 59 de asistenţi medicali comunitari, din aproape 70 câţi erau în 2009, şi 12 mediatori romi, din 17 câţi erau înainte.