Parlamentul şi consiliile locale vor fi incluse în categoria sectoarelor vulnerabile la corupţie, potrivit noii Stategii naţionale anticorupţie, a declarat, miercuri, la Botoşani, Alexandru Cumpănaşu, directorul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei (AID).
Potrivit acestuia, până acum, vechea strategie anticorupţie prevedea că doar patru sectoare de activitate, sănătate, interne, educaţie şi finanţe sunt vulnerabile la corupţie, însă AID a cerut extinderea acestor zone.
„Strategia naţională anticorupţie 2008- 2010 nu mai este în vigoare. A fost o strategie extrem de proastă care definea doar cinci sectoare vulnerabile. Toată corupţia din România se înmagazina, în mintea Guvernului, doar în patru ministere. Nu era niciun fel de corupţie în celelalte ministere, mediu, muncă, transporturi, dezvoltare. Pentru noua strategie, am sugerat guvernului şi a fost acceptat ca zona vulnerabilă să se refere la întreaga administraţie publică, centrală sau locală„, a afirmat Cumpănaşu.
Directorul AID susţine că marea vulnerabilitate la corupţie o reprezintă sectorul achiziţiilor publice.
Şeful AID s-a întâlnit, miercuri, cu directorii instituţiilor publice din Botoşani şi cu prefectul Cristian Roman, în cadrul unei dezbateri pe tema noi strategii naţionale anticorupţie.