Datoriile acumulate de Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie trebuie plătite de Casa Judeţeană de Asogurări de Sănătate. Cel puţin asta susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Aroşoaie. Acesta consideră că orice serviciu realizat de spital pentru pacient trebuie plătit, chiar dacă se depăşeşte contractul cu instituţia de asigurări de sănătate.
„Legea este clară, iar spitalul nu poate să nu primească bolnavul. Vine omul acolo, în Urgenţă. Nu-l primeşte pentru că spitalul nu are contract cu Casa decât pentru atâtea cazuri? Cei de la spital îl primeşte pe bolnav şi îl vindecă, sperând că cei de la Casa o să revină la sentimente mai bune. Şi aşa se fac aceste depăşiri, care într-un fel sau altul vor fi soluţionate. Nu există altă posibilitate de achitare a datoriilor decât prin contractul cu Casa, iar Casa de Asigurări trebuie să-şi asume până la urmă orice act medical pe care îl face un spital, pentru că nu spitalul îl aduce pe bolnav cu forţa de pe stradă„, a spus Aroşoaie.
Pe de altă parte, celalalt vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, Cătălina Lupaşcu, crede că unităţile spitaliceşti cu datorii ar trebui mai bine manageriate pentru a nu acumula datorii. Aceasta a dat drept exemplu spitalele TBC şi de Recuperare, care sunt încadrate tot în categoria V-a, însă nu au datorii aşa cum se întâmplă în cazul spitalelor de Psihiatrie şi de Obstetrică şi Ginecologie.