Un botoşănean, caracterizat ca un personaj cel puţin neortodox, a ajuns subiect de editorial în cel mai puternic ziar din Statele Unite, scrie Monitorul de Botoşani. Ioan Bălan, patronul a două restaurante în New York, unde iau masa magnaţi şi vedete de la Hollywood, a fost recent temă a rubricii „The Haggler” (om care se tocmeşte la sânge pentru orice) ce expune şmecheriile şi înşelătoriile comercianţilor, în special din alimentaţia publică). Articolul semnat de David Segal în „New York Times” şi intitulat „După desert, puteţi servi o porţie neaşteptată de insolenţă”, începe cu o scrisoare de la un cititor, victimă a unei scheme devenite clasice în unele restaurante din SUA. Acesta a povestit că, pentru o masă servită cu doi prieteni în Restaurantul Nello’s (La Nelu) din Manhattan, a plătit 400 de dolari, o porţie de paste cu sos de trufe recomandată de chelner costând 275 de dolari. Ioan Bălan a fost criticat de editorialistul de la „New York Times” deoarece chelnerii săi recomandă clienţilor specialităţi fără a le spune cât costă, iar preţurile nu se regăsesc nici în Meniu.
Originar din satul Rediu, comuna Răuseni, Ioan Bălan a plecat din ţară în 1984, mai întâi un an în Israel, apoi în Franţa şi Elveţia pentru următorii şase. A ajuns apoi în New York, unde a intrat în afacerea restaurantelor.