Primarul municipiului Botoşan, Cătălin Flutur, a depus, luni, la Consiliul Judeţean o adresă prin care contestă modul de repartizare a banilor pe primării, aşa cum s-a întâmplat în şedinţa extraordinară din 9 ianuarie. Plângerea prealabilă este pasul premergător unei acţiuni în instanţă pe care Primăria Botoşani are intenţia să o declanşeze. Documentul arată că actul normativ adoptat de consilierii judeţeni „nu este susţinută de motive de fapt şi de drept”.
„Stimaţi consilieri, atât administraţia locală, cât şi cetăţenii municipiului Botoşani ar aprecia o reconsiderare a poziţiei dumneavoastră, în sensul revocării Hotărârii 1/2012 şi adoptării unei noi hotărâri pe principii transparente, de natură să justifice într-o manieră adecvată şi să respecte criteriile legii în repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat”, se arată în adresă.
Motivele invocate de primar sunt:
1. încălcarea dispoziţiilor articolului 33, aliniatul 5, din Legea finanţelor publice locale 273/2006 potrivit căruia unităţile administrativ-teritoriale, la solicitarea Consiliului Judeţean, au obligaţia să prezinte cereri de repartizare de sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Or, din verificarea documentelor premergătoare care ar fi trebuit să stea la baza adoptării hotărârii de frepartizare a sumelor se constată că un număr de şase unităţi administrativ-teritoriale (comunele Curteşti, Nicşeni, Ripiceni, Santa Mare, Suliţa şi Vârfu Câmpului) nu au prezentat cereri pentru asigurarea de sume necesare cofinanţării. Totuşi, acestor unităţi le-au fost repartizate sume pentru cofinanţare.
2. încălcarea dispoziţiilor articolului 33, aliniatul 5, coroborate cu cele ale articolelor 41 şi 45 din Legea finanţelor publice locale 273/2006. Potrivit articolului 45, „obiectivele de investiţii şi celelalte cheltuieli asimilate investiţiilor se cuprind în programele de investiţii anuale, anexe la buget, numai dacă, în prealabil, documentaţiile tehnico-economice, respectiv notele de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor asimilate investiţiilor, au fost elaborate şi aprobate potrivit dispoziţiilor legale”. Or, cu adresa 4.881 din 30 decembrie 2011, comuna Unţeni comunică că nu are programe de dezvoltare locală şi proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare, dar prin hotărârea criticată i se repartizează suma de 145.000 de lei din TVA şi 30.000 de lei din impozit pe venit.
3. lipsa oricărei motivări a hotărârii adoptate de Consiliul judeţean urmare aprobării integrale a amendamentului depus în timpul şedinţei.
4. repartizarea unor sume mai mari de bani către anumite comune, deşi cofinanţarea locală prevăzută pentru 2012 este mult mai mică (exemplul comunelor Broscăuţi, Dersca, Lozna, Vorniceni, Vorona, Coşula).