Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc, se precizează într-o informarea a Guvernului.
De fapt, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului să retragă proiectul legii sănătăţii motivând că nimeni din sistemul de sănătate – spitalele, medicii de familie, sistemul de urgenţă – nu vrea schimbarea acestuia, dar nici o mare majoritate a publicul larg nu doreşte reforma Sănătăţii. Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Colegiului medicilor din Botoşani şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de noutăţile care le aduce această lege a sănătăţii.
Criticile au urmat şi vineri. Medicul Nicuşor Curteanu, fost manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi reprezentant al Comisiei de sănătate din cadrul PNL Botoşani, a precizat că Legea sănătăţii loveşte în categorii vulnerabile, respectiv bătrâni, pensionari, copii şi oameni cu venituri mici.
„Această lege echivalează pentru mulţi români cu anularea dreptului la sănătate. În esenţă, acest proiect este o luptă pentru distrugerea unui sistem social, a unui sistem sanitar, ultimul care nu era atins. Se transferă costurile crizei pe umerii pacienţilor. Acest proiect înseamnă distrugerea unui sistem de sănătate, încep de la asistenţa medicală primară, continui cu asistenţa medicală de urgenţă şi până la spitale. Al doilea risc este migrarea personalului„, a subliniat Nicuşor Curteanu.
Ce folos? Eu bag legea, eu o scot, ceea ce era de demonstrat.”Singurul scop al puterii este puterea.”