Secretarul Colegiului Medicilor din Botoşani, medicul Romică Coşovanu, atrage atenţia asupra faptului că noua legii a sănătăţii, care a fost propusă de Administraţia prezidenţială, pune în pericol locurile de muncă ale medicilor de familie. El a spus, joi, că legea nu asigură o continuitate pentru furnizorii de servicii medicale existenţi pe piaţă”, astfel încât medici ar putea fi puşi să plece la cules căpşuni în Spania.
„În acest moment, în medicina de familie din România sunt 11.000 de furnizori. Nu se specifică nicăieri că aceşti furnizori ar putea să intre în relaţie cu casele de asigurări private sau că aceste case trebuie să îi accepte în relaţie. Gândiţi-vă că un medic ajuns la 40-50 de ani nu îşi poate schimba profesia, nu poate să deschidă o afacere, pentru că el asta a făcut până acum„, a spus Coşovanu, care acuză statul că nu oferă niciun tip de protecţie pentru medici.
Secretarul Colegiului Medicilor precizează şi existenţa unei incompatibilităţi între firmele de asigurări private şi cabinetele medicale pe care acestea, potrivit legii, au voie să le înfiinţeze.
„Legea prevede faptul că un cabinet de medicină de familie poate fi înfiinţat atât de consiliul local, de asigurator sau alte societăţi. Considerăm total neadecvat ca un asigurator să poată înfiinţa cabinete medicale. Asiguratorul este cel care poate contracta servicii, poate să solicite servicii de la furnizori, dar, în momentul în care el îşi va organiza propriul cabinet, bineînţeles că acest cabinet va funcţiona în aşa fel încât să respecte cerinţa de bază a asiguratorului: nevoia de profit şi va constitui în felul acesta o concurenţă neloială pentru celelalte cabinete„, a adăugat Coşovanu.
Oameni buni, legea asta care ni se propune e jalnica! Nu stiu cati dintre dvs au privit ieri la Antena 3 expose-ul sefului sectiei de chirurgie toracica din TG Mures, in care au fost prezentate, de catre un profesionist incontestabil, riscurile ca acele case de asigurare privata sa faca un cartel, adica sa se asocieze intre ele si sa nu fie concurentiale, adica sa se inteleaga asupra preturilor si pachetului minim asigurat, pe care legea propusa nu il detaliaza.O sa ne trezim ca platim CAS-ul mai mult si asiguratorii privati ne ofera un pachet minim foarte restrins, fiind obligati sa optam pentru o asigurare mult mai scumpa pentru a beneficia de ceea ce beneficiem in prezent. Daca asiguratorii privati nu vor fi concurentiali si vor face un cartel, nu vom avea sansa sa optam pentru asiguratorul privat care ofera un pachet de baza mai generos , pentruca ei se vor alinia la aceleasi pachet minim de baza.
Opinia publica trebuie sa reactioneze pina nu e prea tarziu. Lumea medicala vad ca o face, cetatenii din CJ, MS azi Brasov, la fel, pe 14 Bucurestiul face miting. Haideti sa facem ceva pina nu ne baga pe gat legea asta ca tot noi vom suferi. Uitati-va ce repede s-au descotorosit de Arafat care a avut curajul sa isi spuna opinia. Intrati pe Facebook si dati like pe „Salvare pentru Smurd”, o campanie a Observatorului.