Criterii de internare în spitale mai dure din acest an. Acest lucru este prevăzut în normele de contractare prevăzute pe anul 2012, spitalele fiind obligate să interneze doar cazurile urgente. În cazul în care unităţile spitaliceşti vor depăşi numărul de internări stabilit prin contract cu instituţia de asigurări de sănătate, managerul spitalului va fi cel care va răspunde.
„Sunt criterii pentru internarea în spital, în ideea că nu orice afecţiune reprezintă urgenţă şi, hai să o internăm, chiar dacă se prezintă prin UPU. Nu au fost până acum aceste criterii stabilite prin contract„, a spus Rodica Huţuleac, preşedintele CAS Botoşani.
Aceasta a dat exemplul Spitalului Judeţean, care în anul 2010, din cele 32.000 de internări avute doar 14.000 au fost prin UPU. În ciuda acestui fapt, Spitalul Judeţean a acţionat în instanţă CAS Botoşani, prin care solicită un milion de euro pentru serviciile nedecontate în 2010. Reprezentanţii CAS Botoşani consideră acţiunea deschisă în instanţă de spital inutilă.
„În condiţiile în care ar fi fost internate prin urgenţă toate 32.000, atunci mai discutam, dar în aceste condiţii mă îndoiesc că mai au ceva de spus. Atâta timp cât în contractul încheiat există cauză contractuală în care se spune clar că, ce se depăşeşte peste valoarea contractului este responsabilitatea managerului. În condiţiile în care nu are nicio justificare pentru internări peste valoarea contractului, nu au de ce să apeleze la instanţă„, a adăugat Rodica Huţuleac.
Celelalte internări vor trebui programate şi realizate în limita bugetului.
Guvernantii sunt nebuni Doar oameni nu sunt autoturisme sa te programezi la service.Astia fac genocid mai ceva decat Ceusescu.