Sătenii din judeţul Botoşani sunt diperaţi: nu au apă iar culturile de toamnă sunt distruse. Aşa o secetă nu au mai văzut din 1947 şi se tem de tot ce este mai rău. Primarii vor cere ajutorul pompierilor dacă nu vor fi precipitaţii în următoarele zile.
Cel mai greu le este oamenilor din zonele unde singurele surse de alimentare cu apă sunt fântânile. „ Nu mai este apă. Băgăm căldarea la 10 metri adâncime şi scoatem mâl”, a spus Viorica Alexandru, localnică din Blândeşti, localitate unde mai bine de jumătate din fântâni au secat în ultima lună.
Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în localităţile Gorbăneşti, Socrujeni, Suliţa, Avrămeni, Ripiceni ori Băluşeni. Oamenii sunt disperaţi. „ Scot un sfert de găleată cu apă la trei zile şi aia e jumate cu mâl. Nu ştiu ce vom face. Am şapte vaci şi nu am apă să le dau. O să încep să le tai că nu am altă soluţie”, a spus un localnic din Blândeşti.
Apă cu porţia….
Bătrânii au mai trecut printr-o situaţie similară imediat după război şi încearcă să împartă puţinele rezerve de apă. „ La animale le dăm apă o dată pe zi cu porţia, câte jumătate de găleată. Noi aducem apă din vale unde se mai găseşte, o fierbem şi o bem ca să putem supravieţui„, a spus Eugenia Luca, localnic Cerchejeni.
Culturile de toamnă sunt compromise
Seceta din ultimele luni îi învrăjbeşte pe oameni. Cei care încă mai au apă în fântâni le-au ferecat cu lacăte şi nu le permit celor mai puţini norocoşi să ia apă.” Aşa ceva nu am mai văzut. Nu a plouat din toamnă. Pur şi simplu nu este apă în fântâni. Oamenii nu au ce bea şi nici ce da la animale. Despre culturi nici nu mai vorbim. Grâul este compromis, rapiţa şi ovăzul. Dacă nu plouă sau ninge vor fi distruse şi culturile de primăvară că pământul e uscat toacă”, a spus Ghiorghe Oloeriu, viceprimarul localităţii Gorbăneşti.
Situaţia este dramatică iar autorităţile locale iau în calcul solicitarea unui ajutor din partea pompierilor care să aducă apă în localităţi cu cisternele dacă nu vor cădea precipitaţii în următoarele zile.
Sursa: Adevarul