Front comun făcut de Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Judetean de Resurse si Asistenţă Educaţională şi Consiliul Judeţean al Elevilor în vederea eradicării absenteismului în rândul elevilor botoşăneni. Pentru că în primul semestru al anului în curs au fost înregistrate zeci de mii de absenţe în rândul elevilor, iar foarte multe dintre acestea au fost nemotivate, reprezentanţii Centrul Judetean de Resurse si Asistenţă Educaţională şi Consiliul Judeţean al Elevilor au anunţat că se vor implica şi mai mult pentru a-i determina pe elevi să frecventeze cursurile şcolare, iar pe profesori să îşi schimbe coimportamentul faţă de aceştia.
Florin Gavril, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Botoşani, a declarat că o primă măsură va fi aceea de a-i aducem pe elevi la scoala prin activitati extrascolare care sa le solicite intelectul, dar si interesul asupra materiei, actiunile vizate fiind spectacole de teatru, forum, manifestari in aer liber. De asemenea, ISJ impreuna cu Centrul Judetean de Resurse si Asistenţă Educaţională vor realiza un studiu în ceea ce priveşte cauzele şi motivele absenteismului.
„Aceste cauze şi motive vor fi principalele aspecte de care vom ţine cont în desfăşurarea unei campanii nu soft, ci a unei campanii agresive în ceea ce priveşte schimbarea atitudinii şi comportamentelor profesorilor, pentru că unii elevi chiulesc şi datorită acestora şi din cauza materiei care este destul de dificilă şi nu este predată neapărat ţinând cont de nevoile şi particularităţile de vârstă şi intelectuale ale elevilor. Sperăm să avem un aport destul de important în eradicarea acestui fenomen, care nu e doar la noi în Botoşani. Dimpotrivă, noi putem spune că stăm destul de bine din punctul acesta de vedere„, a declarat Mihaela Gabriela Taranu, psiholog.
Potrivit reprezentantilor ISJ, atunci cind absenteaza de la ore elevii invoca în primul rând dificultatea materiei, preferind astfel să absenteze ca să nu ia o notă foarte proastă, apoi atitudinea profesorilor şi pe locul trei invoca motive personale sau plictiseală.
Ada Macovei, inspector general al ISJ, sustine insa ca situatia in privinta absenteismului este tinuta sub control.
„Se fac mari eforturi pentru a fi tinuta situatia sub control. Mi se pare nejustificata in mediul urban, pentru ca se intelege ca in mediul rural a fost campanie agricola, iar copiii muncesc si isi ajuta familiile in treburile gospodaresti. Pe de alta parte, in mediul urban nu prea ar fi motive pentru un numar atit de mare de absente, pentru ca materia a fost la inceput de semestru mai usoara. Probabil ar trebui sa insistam mai mult pe atitudinea noastra fata de elevi. Stiu ca voi fi criticata pentru fraza aceasta, iar profesorii vor spune din nou ca nu le tin partea, dar in marea majoritate a cazurilor se inregistreaza absente numeroase la anumite discipline, predate de anumiti profesori si din cauza aceasta au toti de suferit„, a spus Ada Macovei.
Sefa ISJ sustine ca multi dintre elevi vor ramane cu situatiile scolare neincheiate in acest prim semestru, din cauza absentelor. Ea sustine ca profesorii ar trebui sa colaboreze mai bine cu elevii si sa nu duca niciun razboi cu acestia. Elaborarea unor activităţi la ore mult mai atractive şi moderne de predare a disciplinelor, implicarea elevilor în unele activităţi care să aibă legătura cu materia respectivă sunt o parte din masurile care vor fi luate in vederea eradicarii absenteismului scolar.