Zonă Metropolitană la Botoşani: Primarul Cătălin Flutur propune asocierea cu cinci comune învecinate

Flutur Catalin
Catalin Flutur

Executivul Primăriei Botoşani a propus unui număr de cinci comune învecinate să se asocieze  îm Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, numită Zona Metropolitană Botoşani. Primarul Cătălin Flutur a precizat că a trimis deja adrese privind această iniţiativă către primăriile Stăuceni, Mihai Eminescu, Răchiţi, Roma şi Băluşeni. Edilul municipiului Botoşani susţine că numai sub această asociere în următorii ani vor fi atrase mai multe fonduri europene.

Este un interes deosebit din punctul meu de vedere şi cred că va fi la fel de important şi vor înţelege şi colegii din primăriile din jurul Botoşaniului cât de importantă este pentru noi o asociaţie de acest fel, o asociaţie de dezvoltare intercomunitară. Fac o propunere concretă către primarii din localităţile adiacente municipiului Botoşani, şi aici mă refer la Stăuceni, Mihai Eminescu, Răchiţi, Roma şi Băluşeni, să intre împreună cu noi în această Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, care se va numi Zona Metropolitană Botoşani, pentru că, dacă plecăm la principiile politice de coeziune a UE, pe perioada 2014-2020, este singura noastră şansă de a atrage mai mulţi bani pentru zona noastră. Numai împreună putem accesa proiecte cu valori mari, care să ajute întreagă comunitate. Noi vrem să consolidăm dimensiunea teritorială, pentru a dezvolta echilibrat activităţile economice din zonă şi, de asemenea, dorim o consolidare a parteneriatelor, pentru că încercăm să încurajăm dezvoltarea locală pe bază de parteneriat„, a spus primarul Cătălin Flutur.

Acesta susţine că idei de acest gen au mai fost, însă până acum nu a existat un cadru legislativ care să permită constituirea unor astfel de zone. Cele cinci unităţi administrative enumerate vor trebui să analizeze în cadrul consiliilor locale  propunerea venită din partea municipiului Botoşani şi, eventual, să emită hotărâri pentru aprobarea asocierii, pentru aprobarea actului constitutiv al asociaţiei şi respectiv pentru aprobarea statutului asociaţiei. De asemenea, în cazul asocierii şi după consultările care vor avea loc între reprezentanţii celor şase unităţi administrativ teritoriale  va fi realizat şi un statut al asociaţiei.

Urmează ca dupăa aia ca împreună să identificăm acele nevoi pe care le avem cu toţii.  Asociaţia va avea un Consiliu de administraţie şi mai mult ca sigur un Comitet director care să se ocupe de această problemă. Vom căuta nilte specialişti care să se poată ocupa de această asociaţie şi să avem şi pe cineva pe care să tragem la răspundere. Şansa noastră de a lua bani cât mai mulţi este pe zone cât mai întinse„, a mai spus Flutur.

Un proiect avut în vedere de reprezentanţii municipalităţii în cadrul acestei asociaţii ar viza extinderea reţelei de apă şi canalizare în judeţ, un proiect care să fie o extensie a celui care se va implementa de anul viitor în judeţul Botoşani prin fonduri europene.

De asemenea, putem vorbi de un inel de drumuri care să mă ajute să merg de la Mănăstirea Doamnei în zona Ipoteştiului sau de la Curteşti la Cristeşti. De obicei, se vor naşte discuţii. Sunt localităpţi care pot să spună din stard <Da>, altele pot sa spuna <Nu>. Nu mă aştept să apară opoziţii„, a adăugat Flutur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *