Afacere de mii de euro la Botoşani: exportă tone de măceşe

Directia Silvica BotosaniDirecţia Silvică a trimis la o companie farmaceutică din Germania peste 100 de tone de astfel de fructe de pădure.

O afacere care aduce bani frumoşi în bugetul Direcţiei Silvice de la Botoşani o reprezintă exportul de fructe sălbatice. Zeci de tone de măceşe, o sursă veritabilă de vitamina C, iau calea străinătăţii, transformându-se în cifre de afaceri la o companie farmaceutică din Germania. Anul acesta, Direcţia Silvică de la Botoşani a reuşit să strângă peste 100 de tone de fructe, pentru care a primit în avans în jur de 75.000 de euro, producţie menţinută la nivelul anului trecut.
Le-au cumpărat cu 1,4 lei kilogramul
Până să ajungă în lădiţele pentru export, măceşele trec prin zeci de mâini. Fructele pătate, crăpate, nu sunt luate în calcul pentru străini, acestea fiind preluate de o firmă din Neamţ. Zeci de botoşăneni au bătut coclaurile anul acesta pentru a aduna măceşe, dat fiind şi preţul bun plătit de către cei de la Direcţia Silvică, 1,4 lei pentru un kilogram.
„Anul acesta am avut producţie bună, dar anul viitor cine ştie. Dacă mai ţine seceta asta, nu mai sperăm la asta. Ni s-a plătit 20 la sută în avans la semnarea contractului, apoi integral înainte de livrarea mărfii“, a declarat Gabriel Amitrului, şeful Direcţiei Silvice Botoşani. Printre botoşănenii care au cules fructe de pădure se numără şi Traian Tudose, de 72 de ani. Nu este de acord cu exportul fructelor care dau sănătate şi de aceea preferă să stea la tarabă cu măceşele, păducelul şi altele. Omul vinde cu 5 lei kilogramul de măceşe. Pentru a aduna aceste fructe bate locuri numai de el cunoscute. Bărbatul este nostalgic după vremurile în care fabricile valorificau fructele pădurii şi are un mesaj pentru cei de la conducere.
„Este o vorbă: «Dă-mi Doamne cap de porc şi minte de neamţ!» Era o vreme când se făcea pastă de măceşe, sănătate curată. Acum se trimite peste hotare, la străini. Eu sunt român adevărat, nici paşaport nu am, dar mi-e ciudă pe ăştia. De ce dau la export, când noi avem atâta nevoie de sănătate? Ţara este plină de fructe care ne salvează de boli“, a spus pensionarul cu năduf. Traian Tudose are leac pentru orice şi recomandă celor suferinzi să privească în jur. „Natura are leac pentru orice. Fructele de măceş au un rol important în întărirea sistemului imunitar. Sunt indicate, tot cu rol preventiv, pentru afecţiunile respiratorii, ca urmare a conţinutului ridicat de vitamina C şi antioxidanţi, care deţine proprietăţi antimicrobiene“, explică Tudose.

Sursa:  Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *