Prefectul Cristian Roman a declarat, joi, de Ziua Naţională a României, că fiecare dintre noi este responsabil de criza morală şi a valorilor prin care trecem. El a făcut, în Piaţa 1 Decembrie, apel la solidaritate şi unitate:
Iată discursul prefectului:
Dragi concetăţeni!
Sărbătorim astăzi una dintre cele mai importante zile pentru noi.
E Ziua Naţională a României. E ziua noastră, a tuturor românilor. E ziua măreaţă a împlinirii visului ca toţi de-o naţiune să trăim între aceleaşi hotare, ca fraţii.
Am în mână stenograma luărilor de cuvânt din cadrul Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, din data de 1 Decembrie 1918. Nu există lecţie de patriotism mai mare decât ceea care izvorăşte din luările de cuvânt ale unor membri ai Marii Adunări Naţionale de atunci, precum Iuliu Maniu sau Vasile Goldiş. Ei evocă sacrificiul înaintaşilor noştri, care au pus ţara mai presus de propria viaţă, de familie şi de propriile nevoi. Şi au trecut prin încercări pe care cu greu ni le putem închipui astăzi.
Dacă înaintaşii noştri şi-au vărsat sângele să întregească această ţară, noi avem datoria măcar de a păstra ceea ce ei ne-au lăsat. Avem datoria de a nu face uitate acele sacrificii, indiferent ce vremuri trăim.
Naţiunea română are Golgota ei. Conştiinţa naţională însă nu ne poate fi suprimată. Ea se trezeşte la nevoie şi revine întotdeauna la fel de puternic.
Trecem printr-o criză economică. Dar mai grav decât atât, trecem printr-o criză morală şi a valorilor. Din păcate fiecare dintre noi suntem vinovaţi pentru asta. Pentru a repara această stare de fapt nu avem nevoie doar de fonduri şi de decizie politică raţională. E nevoie de noi toţi, de implicare şi de responsabilitate.
Am mai spus-o şi altă dată – nimeni nu ne dispreţuieşte mai mult în lumea asta decât o facem noi înşine şi nu e deloc normal asta.
Trebuie să ne reamintim cele zece porunci şi să reflectăm mai profund la învăţăturile pe care ni le transmit. Ele reprezintă valorile morale pe care această naţiune s-a clădit.
Cel mai uşor e sa dai vina pe alţii, uitând că întregul e făcut din detalii, că toţi formăm un întreg.
Ceea ce ne distinge de alte naţii este felul nostru de a fi, de a gândi şi valorile pe care le promovăm.
Nu critic pe nimeni, ci doar îndemn să ne facem ordine în propria viaţă. Un îndemn la respect pentru înaintaşii noştri, pentru adevăratele modele, un îndemn la respect pentru noi înşine în cele din urmă.
Cred în soarta acestei ţări, cred în soarta acestei naţiuni.
La mulţi ani români!
La mulţi ani România!