Trei reprezentanţi legali ai unor societăţi comerciale din oraşul Darabani sunt suspectaţi de poliţiştii de investigare a fraudelor că au prejudiciat statul cu peste 3,6 milioane lei, prin crearea unui adevărat circuit evazionist.
Vineri, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au început urmărirea penală față de Ioan G. de 42 ani, din orașul Darabani, judeţul Botoșani şi Zâna C. de 51 ani, din comuna Mileanca, judeţul Botoșani, având calitatea de director general şi respectiv administrator al unei societăţi comerciale din localitatea Bajura, oraș Darabani, județul Botoșani, precum şi faţă de Nicoleta M. de 38 ani, din orașul Darabani, județul Botoșani – administrator și asociat unic al unei alte societăţi comerciale, cu sediul în aceeaşi localitate.
Ioan G. şi Zâna C. sunt cercetaţi sub aspectul săvârșirii infracţiunii de refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somație. De asemenea, Nicoleta M. este cercetată penal pentru complicitate la evaziune fiscală.
În sarcina suspecţilor Ioan G. și Zâna C. s-a reţinut faptul că în calitate de reprezentanţi egali ai unei societăţi comerciale, în perioada septembrie – octombrie 2011, în termenul legal de 15 zile de la somație, au refuzat nejustificat, în scopul împiedicării verificărilor financiare, să prezinte organelor de control din cadrul Gărzii Financiare – Secţia Botoșani și Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Botoșani – Activitatea de Inspecţie Fiscală, evidenţa financiar-contabilă a societății pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 27 octombrie 2011.
Totodată s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie – iulie 2011, în calitatea menţionată, au realizat achiziţii intracomunitare de autovehicule din Germania, Cehia și Polonia, în valoare totală de 26.055.521 lei, pe care le-au vândut către o societate comercială din localitatea Ciorogîrla, judeţul Ilfov, prin intermediul societăţii comerciale administrate de Nicoleta M., dar controlată în fapt de Ioan G, fără a înregistra în contabilitate taxa pe valoare adăugată aferentă acestor achiziţii.
În acest fel, prejudiciul total evaluat adus bugetului consolidat al statului este de 3.689.420 lei.
Faţă de Nicoleta M. s-a reţinut faptul că, în perioada ianuarie – iulie 2011, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, i-a ajutat pe Ioan G.și Zâna C. să se sustragă de la plata unor obligaţii fiscale către bugetul consolidat al statului, valorificând prin intermediul sicetăţii sale, către societatea comercială din județul Ilfov, mijloacele de transport achiziţionate din spaţiul intracomunitar de către cei doi.
Pentru documentarea activităţii infracţionale, au fost constituite echipe comune operative formate din ofiţeri ai Serviciului de Investigare a Fraudelor și inspectori fiscali din cadrul DGFPJ Botoșani – Activitatea de Inspecţie Fiscală, verificările fiind extinse inclusiv pe raza localităţii Ciorogîrla, judeţul Ilfov.
În vederea recuperării prejudiciului de 3.689.420 lei cauzat bugetului consolidat al statului, la data de 25 noiembrie 2011, în baza ordonanţei procurorului de caz, a fost aplicat sechestru asigurator asupra unor imobile aparţinând societăţii comerciale administrate de Nicoleta M.
Poliţiştii continuă cercetările în această cauză, în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a celor trei suspecţi.