Clasele pregătitoare se vor face, începând cu anul şcolar viitor, fie la grădiniţe, fie la şcoli. Decizia urmează să fie luată de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) ână în luna ianuarie. Copiii care împlinesc şase ani până în luna septembrie vor trebui să fie înscrişi la clasa pregătitoare. Frecvenţa este obligatorie.
„Sperăm să finalizăm o previziune a înfiinţării clasei pregătitoare în tot judeţul, plecând de la numărul de copii de şase şi şapte ani. Aceştia vor fi împărţiţi în clasa pregătitoare şi clasa I, clase care vor fi arondate preponderent şcolilor şi mai puţin grădiniţelor. În fiecare unitate administrativ teritorială din mediul rural situaţia trebuie analizată bine. Vom ţine cont şi de spaţiile existente şi de nivelul de pregătire al cadrelor didactice, precum şi de solicitările părinţilor, pentru că din punctul de vedere al Ministerului şi Inspectoratului Şcolar, un an în plus în ciclul primar înseamnă foarte mult pentru copi şi poate duce la ameliorarea rezultatelor şcolare ale acestora„, a spus Ada Macovei, inspector general al IŞJ.
Legea educaţiei nu vine cu multe precizări privind clasa pregătitoare, cunoscută şi drept clasa zero. Tot ce prevede e că această clasă va fi obligatorie pentru copiii care au 6 ani împliniţi la data de 15 septembrie, în timp ce pentru copiii care împlinesc această vârstă după data respectivă rămâne la latitudinea părinţilor dacă îi înscriu la şcoală ori îi mai lasă un an la grădiniţă.
„Părerile sunt împărţite în rândul părinţilor. O parte ar vrea să-i lase în grădiniţe, o parte ar dori să-i dea la şcoală. Punctul nostru de vedere este că un an în plus la şcoală cu acelaşi învăţător ar însemna foarte mult. dacă nu reuşim alfabetizare patru ani, scris şi citit corect, poate că în cinci reuşim„. a adăugat Ada Macovei.
da pe tine cine te afalbetizat????ai si doctorat,esti si titulara..ai si BMW…si multi, multi bani in conturi decand esti inspector general…….ce bine e sa fii inspector general..din nimic …peste noapte uite cate poti sa capeti……..