“Atitudine pentru lumea noastră” a fost tema propusă în acest an pentru Săptămâna Educaţiei Globale, care s-a derulat în perioada 14 – 20 noiembrie 2011. Conştienţi de faptul că elevii trebuie formaţi şi instruiţi spre a identifica tipologiile acţiunilor cu impact negativ dar, mai ales, încurajaţi să-şi manifeste în mod constant şi responsabil atitudinea faţă de acestea, precum şi să-şi dezvolte atitudini pozitive, corecte şi moral – etice, conducerea Liceului de arta, împreună cu cadrele didactice şi Consiliul Elevilor, au reunit manifestările dedicate acestei perioade într-ul proiect mai amplu, intitulat sugestiv „Tonul face muzica. Atitudinea face diferenţa”.
Au fost vizate în acest sens diferitele faţete ale societăţii în care trăim, cadrele didactice implicate în proiect urmărind să ofere copiilor şi tinerilor modele de atitudini corecte şi sănătoase, pentru ca aceştia, devenind la rândul lor adulţi, să poată contribui la dezvoltarea unei societăţi sănătoase.
Plecând de la identificarea factorilor de risc în ceea ce priveşte sănătatea, siguranţa mediului în care îşi desfăşoară activitatea, protejarea mediului înconjurător, elevii au fost îndrumaţi spre descoperirea tipurilor de atitudini pe care trebuie să le aibă faţă de societatea actuală şi modalităţile de a-şi manifesta în mod public, responsabil şi consecvent a aceste atitudini.
Ţinând cont, în mod special, de specificul liceului nostru, printre manifestările organizate în această săptămână s-au numărat expoziţii de desene realizate de elevii claselor I – IV, sub îndrumarea doamnelor învăţătoare, dar şi de elevii claselor gimnaziale de arte plastice, reunite sub titluri ca: “Imagini din lumea noastră”, „Copilărie”, spectacolul muzical – instrumental: „Atitudine prin artă”, desfăşurat la iniţiativa doamnei director, prof. Andreea Suhăreanu, dar şi derularea unui casting pentru completarea trupei de teatru a Liceului de Artă, desfăşurat sub genericul“Teatrul ca atitudine”.
Au avut loc dezbateri, atât la nivel de clasă („Să luăm atitudine!”; „Drepturi şi responsabilităţi”; „Să mâncăm sănătos – atitudinea anti fast-food” ; „Politeţea – floarea umanităţii” , „Gândeşte sănătos!”; – activităţi în parteneriat cu instituţiile abilitate: IPJ, DSP, CPECA, etc,, cât şi la nivel de ciclu de învăţământ: „Generaţia pro / Generaţia contra” la care au participat elevii claselor V – VIII, sau „Eşti responsabil de atitudinea ta” – dezbatere adresată elevilor de liceu, ambele coordonate de coordonatorul educativ, prof. Cristina Roşu, în colaborare cu psihologul şcolar şi Consiliul Şcolar al Elevilor. Discuţiile s-au bazat pe aplicarea de chestionare adresate atât elevilor, cât şi părinţilor, care au vizat atitudinea acestora în legătură cu activitatea şcolară, absenteismul, principiile morale şi pericolul viciilor.
Elevii talentaţi la limba română au realizat, alături de cadrele didactice, sesiuni de referate şi eseuri, reunite sub tema “Mesaj. Atitudine. Lume”, activitate coordonată de director adjunct, prof. Beatrice Păpădie. Cele mai reuşite dintre ele urmează a fi publicate în revista şcolii.
În spiritul dezvoltării unei atitudini corecte faţă de evenimentele neprevăzute şi riscante ale naturii, în această săptămână a avut loc o acţiune de simulare de cutremur, la care au participat elevii şi cadrele didactice, instruite în prealabil în legătură cu regulile de conduită.
Elevii claselor I – IV au ales să-şi manifeste atitudinea faţă de poluare prin acţiuni de ecologizare a Parcului „Mihai Eminescu” şi a curţii şcolii.
Atitudinea de fair-play în cadrul competiţional a fost evidenţiată prin desfăşurarea unui meci amical de fotbal între cadrele didactice şi elevii de liceu, desfăşurat pe terenul de sport al şcolii.
“Modul în care privim lucrurile este mai important decât modul în care arată acele lucruri. Suntem responsabili de atitudinea noastră. Avem abilitatatea de a ne controla gândurile şi sentimentele. Depinde în totalitate doar de noi.” a declarat directorul Liceului de Artă « Ştefan Luchian » Botoşani, prof. Andreea Codruţa Suhăreanu