Ultimatum pentru Spitalul Judetean

Spitalul Judetean risca sa nu mai poata functiona de anul viitor. Acest lucru a fost facut public ieri de Ioan Buraga, director general in Directia de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii, care a venit in judet in locul ministrului Eugen Nicolaescu. Ioan Buraga, director general in Directia de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii (MS), s-a aratat dezamagit de ce a vazut in cea mai mare unitate medicala din Botosani, insa a promis ca aceasta nu va pierde locul doi de pe lista spitalelor ce urmeaza a fi reabilitate. Sosit in Botosani, ieri dimineata, oficialul ministerial a trecut mai intii pe la Spitalul Municipal din Dorohoi, unde s-a aratat incintat de spatiile verzi si parcurile din jurul spitalului. Insotit de reprezentantii ministerului in teritoriu, ai Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate si deputalul Liviu Cimpanu, Ioan Buraga a inaugurat simpozionul medical organizat in aceste zile la Botosani.

Critici aspre aduse managerilor Spitalului Judetean

Urmatorul punct din program a fost vizitarea Spitalului Judetean de Urgenta "Mavromati ", unitate prinsa in programul de reabilitare pus la punct de MS. Cum multi din spital stiau ca vor fi vizitati de Eugen Nicolaescu, inca de dimineata, acestia au facut curatenie generala, holurile, saloanele si salile de asteptare fiind igienizate si aerisite. Ovidiu Mimor, directorul spitalului, a facut mai intii o scurta descriere, din care s-a putut trage concluzia dezastrului existent. "In Unitatea de Primire a Urgentelor, usile nu se inchid etans, ceea ce creeaza curent, grupurile sanitare sint defecte, baile sint din 1980. Dotarea este minimala, lipsind un electrocardiograf, aspiratoare, defibrilatoare. Sala de pansamente este improprie, cazanele pentru apa sterila sint uzate. Holul este foarte aglomerat iar bolnavii stau mult timp la internare", au fost doar citeva dintre cuvintele adresate lui Ioan Buraga de directorul Spitalului Judetean. Dupa ce i s-au prezentat si alte aspecte cu care se confrunta spitalul, directorul Directiei de Asistenta Medicala a dorit sa vada Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU), declarindu-se nemultumit chiar de la intrare. "Aici intra salvarea? Si daca se strica aici ce se intimpla?", i-a intrebat pe oficialii botosaneni, care i-au raspuns ca au un proiect, care prevede amenajarea unei noi parcari si a unei noi intrari prin decuparea unuia dintre peretii laterali. Dupa doar citiva pasi la UPU, Ioan Buraga a afirmat ca ceea ce vede nu corespunde cu intentiile ministerului de reabilitare a acestui compatiment. Mai exact, acesta a explicat ca pentru aparatura de citeva sute de mii de euro, ce urmeaza sa fie livrata pina la sfirsitul anului, trebuie indeplinite o serie de conditii, primele fiind crearea unor spatii speciale. "Aparatura va veni in transe. Transele vor fi duse insa acolo unde sint spatii deja create. De ce sa aduc aici acum un aparat, pe care sa il montez, ca apoi sa fac spatiul, dupa care sa il demontez si sa il montez din nou? Mai bine intirziem jumatate de an ca sa facem constructia decit sa facem cirpeala", a spus Directorul Directiei de Asistenta Medicala, care a promis ca banii pentru judet nu vor fi pierduti. Acesta a intrat apoi in compartimentul de chirurgie, de unde a iesit in doar citeva secunde, afirmind ca ceea ce a vazut nu se seamana deloc cu o unitate de urgenta, care ar trebui sa aiba o suprafata mare, compartimentata, dotata cu aparatura medicala.

Nemultumiri exprimate de oficialul guvernamental

Dupa ce a trecut pe la spitalizare provizorie, "azilul de noapte " al spitalului, dupa cum l-a numit Rodica Bontas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP), oficialul guvernamental a dorit sa vada spalatoria spitalului, unde lenjeria ponosita este spalata cu masini vechi, in niste spatii insalubre. Ioan Buraga a recomandat conducerii sa incerce privatizarea acestor servicii, asa cum s-a facut in alte judete si s-a interesat de durata medie de folosinta a unei lenjerii. La blocul alimentar, Ioan Buraga s-a aratat la fel de dezamagit de vechimea utilajelor de gatit si si-a exprimat nemultumirea ca rufele murdare pot circula pe acelasi culoar cu mincarea. "Spitalul asta e bun de orice, numai de spital nu. Pot fi facute birouri, un mall, insa nu spital. A fost prost proiectat ", a raspuns Rodica Bontas. Inainte de a intra in spital, pentru a vedea citeva sectii, ministrul s-a oprit in hol, unde a fost intrebat de reporteri despre primele impresii pe care si le-a facut. "Vreti sa spun adevarul sau sa va mint? Daca e sa spun adevarul, Unitatea de Primire a Urgentelor si spalatoria nu corespund normelor nici actuale dar mai ales nici celor viitoare, care vor functiona din 2007. In acest caz, problemele vor trebui rezolvate, altfel spitalul nu va mai putea fi acreditat", a mai declarat Ioan Buraga.

Aparatura medicala si ambulante promise de guvern

In spital, oficialul guvernamental s-a oprit la etajul I, unde a vizitat sectiile de cardiologie si neurologie. Acesta a vorbit cu unul dintre bolnavi, care s-a plins de lipsa conditiilor, insa nu si de lipsa de ingrijire medicala. Dupa ce a intrat in compartimentul de reanimare, Ioan Buraga a intrebat de ce exista doar un monitor. "Aici sint patru paturi. Primul bolnav intra in primul pat, cu monitor. Cum vine altul, este mutat in patul alaturat. Daca mai vine altul, este mutat in cealalta parte. Si tot asa, fiecare este monitorizat, in momentul urgentei. Mai sint citeva jafuri de monitoare, dar, daca mai dai un pumn, merg", a fost raspunsul directorului DSP. Satul de vizita, oficialul ministerial a tinut sa traga concluziile. Acesta a declarat ca spitalul va primi dotarea de care are nevoie. Astfel, pina la sfirsitul lunii decembrie, MS va achizitiona aparate de radiologie, cele necesare pentru salile de operatie si terapie intensiva, dar si aparate de tomografie. Distributa lor se va face in functie de nevoie, "nu dupa principiul ca, daca mai ai doua, ii mai dau unul ", dar si de numarul specialistilor. Tot pina la sfirsitul anului, se vor achizitiona peste 500 de ambulante simple sau de ultima generatie, cu tractiune integrala, o parte urmind sa ajunga si la Botosani. "Mi-a placut ca sectiile sint aerisite, mai ales ca cererea de servicii este mare. Se vad sectiile unde sint oameni preocupati la conducere", a concluzionat Ioan Buraga, care urma sa faca si o vizita la Spitalul Orasenesc din Saveni