Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, luni, ca taxa de poluare percepută de autorităţile române să poată fi restituită în urm aunei acţiuni în instanţă fără declanşarea procedurii prealabile prevăzută de Codul Fiscal, care ar fi presupus înaintarea cererilor de restituire către Prefectură sau Direcţia Generală a Finanţelor Publice. Magistraţii instanţei supreme au analizat recursul în interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Colegiul de conducere al Curţii de Apel Iaşi şi Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj.
Astfel, decizia ICCJ este că admite recursurile în interesul legii şi stabileşte că „acţiunea având ca obiect obligarea Instituţiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la înmatricularea autovehiculelor second-hand achiziţionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fără plata taxei de poluare prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 şi fără parcurgerea procedurii de contestare a obligaţiei fiscale prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 este admisibilă„.
Recursul în interesul legii a fost înaintat după ce in practica judiciara s-a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar cu privire la admisibilitatea sau inadmisibilitatea actiunii de restituire a taxei de poluare in conditiile in care reclamantul nu a facut dovada parcurgerii procedurii prealabile, prevazuta de art. 7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 50/2008.
Unele instante considera ca actiunea de restituire a taxei pe poluare este admisibila, fara a fi necesara parcurgerea procedurii prealabile prevazute de art. 205– 209 din Codul de procedura fiscala.