Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad va realiza hărţi de hazard şi risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad

Sportiva Andreea Aanei, legitimata la sectia de haltere a Clubului Sportiv (CS) Botosani, a fost inclusa in lotul national de juniori care participa in aceasta perioada la Campionatul Mondial de haltere din Malaezia.Administraţia Naţională Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad   implementează proiectul „Hărţi de hazard şi risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad “, ce va fi  finalizat până la 31 ianuarie 2013, se precizează într-un comunicat de presă.

Proiectul beneficiază de finanţare de la Uniunea Europeană, prin POS Mediu, în cadrul AXEI PRIORITARE 5 – “Implementarea structurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de intervenţie 1 – “Protecţia împotriva inundaţiilor”.  

Proiectul presupune realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Prut-Bârlad in conformitate cu cerintele Directivei 2007/60/EC, cunoscută sub denumirea de Directiva pentru managementul riscului la inundaţii.

Acestea vor fi un instrument eficient de informare, necesar la stabilirea priorităţilor şi pentru luarea unor decizii ulterioare tehnice şi financiare privind gestionarea eficienta a riscului de inundaţii.

Hărţile de hazard  şi risc la inundaţii vor evidentia de asemenea şi potenţialele consecinţe negative asociate diferitelor cazuri de inundaţii, inclusiv informaţii privind surse potenţiale de poluare a mediului ca urmare a inundaţiilor.

Pentru realizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii, în conformitate cu prevederile documentaţiilor tehnice aprobate, se parcurg mai multe etape :

  • transpunerea configuraţiei terenului în modele digitale. Pentru realizarea modelului digital al terenului, este necesară o gamă largă de măsurători de precizie realizate cu tehnologii moderne ( tehnologia LIDAR, scanare laser terestra, etc);
  • generarea în format electronic, cu ajutorul unui software specializat, a zonelor potenţial afectate de inundaţii şi a hărţilor aferente.

 

Implementarea proiectului „Hărţi de hazard şi risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad “ a demarat prin stabilirea traiectoriilor de zbor pentru scanarea celor 20.000 kmp care se află în administrarea Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Zborurile se vor realiza in perioada urmatoare, în sezon de toamnă târzie, astfel încât suprafata solului sa fie cât mai liberă de vegetaţie. În paralel, vor fi executate măsuratorile terestre necesare completării bazei de date. Pe baza modelului digital astfel creat, se vor elabora modelele hidrologice si hidraulice care vor  conduce in final la realizarea hărţilor de hazard şi risc ce vor ajuta autoritatile competente să stabilească priorităţile şi să ia deciziile tehnice şi financiare, cu privire la gestionarea eficientă a riscurilor la inundaţii din bazinul hidrografic Prut – Barlad.

La finalizarea acestui proiect, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad va utiliza hărtile de hazard şi risc în elaborarea unui plan de măsuri pentru prevenirea, protejarea şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Prut-Bârlad.

 Valoarea totală a proiectului „Hărţi de hazard şi risc la inundaţii în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” este de de 25.367.640,00 lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *