Niciun copil nu trebuie expus la drumuri obositoare şi riscante, pentru că asta înseamnă nepăsare din partea conducerii şcolilor şi autorităţilor locale, a declarat Ada Macovei, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ). Aceasta atrage atenţia încă o dată directorilor de şcoli că elevii care au domiciliul departe de şcoală nu trebuie să facă naveta pe jos, deoarece Ministerul Educaţiei decontează biletele de transport, acolo unde nu există microbuze şcolare.
„Directorul de şcoală riscă să fie demis în cazul în care se întâmplă ceva cu un copil. Practic, niciun copil din judeţul Botoşani nu are niciun motiv să meargă pe jos la şcoală, dacă nu are şcoală în localitatea de domiciliu. Acolo unde sunt prea multe curse înregistrate în interiorul comunei, pentru o serie de copii programul şcolar poate fi decalat începând cu ora 9,0o, astfel încât microbuzul transport şcolar să facă faţă şi să poată lua toţi copii de acasă şi să-i ducă la şcoală. În cazul în care nu există mijloc de transport şcolari dat de Ministerul Educaţiei, serviciul de transport trebuie achiziţionat de către şcoală fiind încheiat un contract între unitatea respectivă şi firma care asigură transportul local, iar decontarea biletelor de transport se realizează prin Inspectoratul Şcolar de către Ministerul Educaţiei„, a spus Ada Macovei.
Şefa IŞJ susţine că până acum nu au fost probleme la decontarea navetei elevilor, ci există doar întârzieri pe care transportatorii le înţeleg şi le acceptă.