Poliţiştii infractori, protejaţi de lege

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, Daniela Gheorghiescu
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie, Daniela Gheorghiescu

Esti politist si esti cercetat penal – nu patesti nimic. Ba mai mult, postul tau e rezervat si te poti intoarce linistit la munca. O dovedeste cazul agentului Nicusor Alexoaie din cadrul Politiei municipiului Botosani, care, saptamana trecuta, baut fiind, a lovit cu masina o tanara si a fugit de la locul accidentului. Desi rezultatele de laborator au aratat ca era sub influenta bauturilor alcoolice – 1,45 miligrame pe litru alcool in sange la prima proba si 1,25 la proba a doua, agentul nu a fost sanctionat in niciun fel, cercetarea prealabila declansata in cazul sau fiind suspendata pana la solutionarea dosarului penal. Asa se face ca singura masura dispusa in cazul lui a fost retinerea permisului de conducere.

Alti 12 politisti sau politisti de frontiera anchetati de procurori pentru diverse fapte penale, precum sprijinirea unui grup infractional organizat, luare de mita, complicitate la trafic de persoane, sunt in aceeasi situatie. Ascunsi in spatele legilor ambigue, ei au refuzat sa-si dea demisia si au preferat sa ramana in sistem. „In cadrul Inspectoratului Judetean de Politie sunt patru politisti cercetati penal. Ei sunt pusi la dispozitia sefului inspectoratului, iar pana la adoptarea unei sentinte judecatoresti definitive nu pot fi eliberati din functie, beneficiind, ca oricare alta persoana, de prezumtia de nevinovatie”, a explicat Daniela Gheorghiescu, purtatorul de cuvant al Politiei botosanene.

Acest lucru este prevazut in Statutul Politistului, numai ca, desi sunt cercetati penal, ei nu pot fi trasi la raspundere nici macar pe linie disciplinara. Asta pentru ca, mergandu-se pe principiul juridic potrivit caruia penalul suspenda civilul, cercetarea prealabila este sistata pana la finalizarea anchetei penale. In plus, ei continua sa beneficieze de toate drepturile banesti, fiind platiti din banii publici.

Propuneri pentru modificarea Statutului politistilor

Acest exemplu nu este singular cand vine vorba de legea care creeaza paradoxuri. La recentele evaluari pentru reorganizarea unitatilor Ministerului Administratiei si Internelor, cei care fac obiectul cercetarii penale nu au sustinut interviul. Asta pentru ca, in cazul in care ar fi promovat evaluarea, ei ar fi trebuit numiti in functii si s-ar fi incalcat Statutul Politistului. Situatia s-a vazut cel mai bine la Politia de frontiera unde, dupa adoptarea noii organigrame, trebuiau sa plece 40 de agenti. In mod normal ar fi trebuit sa plece cei cu „bube”, insa cei noua agenti de la Dorohoi sau Stanca judecati pentru complicitate la contrabanda in vestitele dosare „Tigareta” au ramas in structuri.

Arestati tot pentru complicitate la contrabanda, ultimii doi agenti de la Romanesti ridicati saptamana trecuta de mascati, Victor Onofrei si Corneliu Gafton, nu si-au dat nici ei demisia. „Proiectul de modificare a statutului politistului este mai drastic. Din momentul in care esti cercetat penal, esti suspendat si nu mai primesti niciun drept, iar la finalul procesului, daca iti dovedesti nevinovatia, esti reinvestit in functie si iti primesti toate drepturile”, sustine Minodora Racnea, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera.

sursa: Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *