Institutul Naţional de Statistică vine cu noi precizări privind declararea etniei la recensământ şi vizavi de capul gospodăriei

recensamint mapaInstitutul Naţional de Statistică vine cu noi precizări privind siguranţa datelor furnizate de cetăţeni în chestionarele de la R.P.L. 2011, precum şi cu privire la înregistrarea caracteristicilor etno-culturale, în special a etniei.

În acest sens, INS face următoarele precizări:

1. Asigurarea confidenţialităţii datelor statistice în procesul de recenzare şi procesare a datelor

– Atribuţiile recenzorului privind asigurarea confidenţialităţii datelor statistice: “g) să respecte obligaţiile ce-i revin, potrivit legislaţiei în vigoare, cu privire la confidenţialitatea datelor individuale. Obligaţia păstrării confidenţialităţii datelor individuale se aplică atât pe durata îndeplinirii activităţilor ce fac obiectul prezentei convenţii, cât şi după încetarea atribuţiilor specifice recenzorului, expuse în cadrul prezentei convenţii “.

– Atribuţiile personalului din sistemul statistic naţional privind asigurarea confidenţialităţii datelor statistice sunt stipulate în Normelor de confidenţialitate a datelor statistice (www.insse.ro; www.recensamantromania.ro); personalul din sistemul statistic naţional semnează la angajare un Angajament de confidenţialitate.

2. Referitor la caracteristicile etno-culturale, recenzorii sunt obligaţi să înregistreze aceste caracteristici în formular conform liberei declaraţii a persoanei recenzate; – răspunsurile referitoare la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă maternă, religie) trebuie oferite de fiecare persoană liber, după propria opinie şi înregistrate întocmai, conform Reglementărilor legale privind organizarea şi desfăsurarea recensământului populaţiei – recenzorul înregistrează răspunsurile întocmai, codificarea urmând a se realiza ulterior finalizării interviului; – recenzorul trebuie să respecte programul de observare al datelor la recensământ şi să nu facă confuzii între variabilele de înregistrare; de exemplu, sub nicio formă nu are voie să presupună că dacă o persoana recenzată are cetăţenie ROMÂNĂ atunci şi etnia este tot română; – recenzorul este obligat să utilizeze mijloace de scris care nu pot fi sterse (pix cu pastă albastră sau negră, în niciun caz creion); – în cazul în care recenzorul are dubii cu privire la codul la care se încadrează o anumită etnie declarată de persoana recenzată, este OBLIGAT să se consulte cu recenzorul şef şi NU să codifice cu codul corespunzător „altă etnie”; – recenzorul şef are OBLIGAŢIA să verifice corectitudinea codificării efectuate de recenzor, prin confruntarea textului scris cu nomenclatorul de etnii;

3. Capul gospodăriei este o persoană de referinţă faţă de care se stabilesc relaţiile de rudenie a tuturor membrilor gospodăriei. Orice membru al gospodăriei în vârstă de 18 ani şi peste poate fi declarat cap al gospodăriei. Declararea capului gospodăriei este prerogativa exclusivă a membrilor fiecărei gospodării. Definirea unei persoane drept cap de gospodărie nu are nici un fel de repercusiune, de nicio natură, ci este folosită doar în scop statistic, pentru a se putea determina şi calcula numărul nucleelor familiale.4. Recenzarea se realizează acolo unde sunt găsite persoanele: într-un apartament sau la o anumită adresă care reprezintă reşedinţa temporară sau permanentă a acestora, indiferent dacă locuinţa este proprietate privată sau închiriată (închiriere declarată sau nu autorităţilor administrative locale). La înregistrarea datelor la recensământ informaţiile sunt furnizate pe baza liberei declaraţii, fără a se solicita niciun fel de act care să ateste calitatea de proprietar sau de chiriaş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *