Pacienţii cu HIV/SIDA din Botoşani sunt nevoiţi să întrerupă tratamentul în fiecare lună

In fiecare luna cei peste 150 de pacienti cu HIV/SIDA din judetul Botosani sunt nevoiti sa intrerupa tratamentul cel putin o saptamana din cauza faptului ca spitalul este in imposibilitate de a le asigura tratamentul necesar, se arată într-un comunicat semnat de Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). In fiecare luna Spitalul Judetean achizitioneaza aproximativ 60% din necesarul de tratament antiretroviral, pentru ca bugetul alocat este la acest nivel fata de totalul fondurilor necesare. In aceste conditii medicii sunt obligati sa imparta tratamentul catre toti pacientii atat cat ajunge, iar la finalul lunii toti pacientii raman fara tratament si intrerup terapia.

Informatiile au reiesit in cadrul intalnirii organizate miercuri la Botosani de catre UNOPA in cadrul proiectului proiectul ,,Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!’. Temele abordate în cadrul întâlnirii moderate de Iulian Petre  au inclus terapia infecţiei cu HIV, tratamentul antiretroviral, creşterea calităţii vieţii, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, egalitatea de şanse, integrarea în comunitate, protecţia socială şi oportunităţile de angajare.

,,Situatiile semnalate de catre cei peste 40 de pacienti din judetul Botosani participanti la intalnire sunt de o gravitate extrema si ele se petrec asa de mai multe luni. Prin intreruperea tratamentului in fiecare luna acesti pacienti sunt condamnati sa ajunga in esec terapeutic, li se fura practic niste ani din viata. Facem un apel la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa caute solutiile pentru ca pacientii din Botosani sa isi poata continua tratamentul fara intreruperi. Este necesar ca persoanele responsabile din conducerea Spitalului si a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sa conlucreze in directia achizitionarii intregului tratament necesar si sa faca un front comun pentru a convinge autoritatile nationale sa aloce sume suplimentare de bani pentru ca viata pacientilor sa nu mai fie pusa in pericol‘, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.

În prezent, terapia medicamentoasă oferă persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA şansa unei vieţi normale, condiţia esenţială fiind administrarea tratamentului prescris de medic, fără întreruperi. Respectarea schemei terapeutice si continuitatea tratamentului sunt elemente cheie pentru creşterea speranţei de viaţă.

Întâlnirea de la Botosani a fost organizată în parteneriat cu Asociaţia ‘Tereza’ din Botosani, partener local UNOPA si cu sprijinul Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Botosani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *