La 40 de ani, Constantin Ciuciureanu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din nordul ţării, numit de anchetatori „Csibi al Moldovei”. Ascensiunea sa în lumea afacerilor este la fel de impresionantă ca şi cifra de afaceri, numărul de dosare penale dar şi relaţiile sus puse.
Dar cine este Cuciureanu?
Născut în localitatea botoşăneană Cristeşti, într-o familie de oameni simpli, Constantin Cuciureanu a terminat a şcoală de alimentaţie publică şi a fost chelner la un restaurant de la marginea oraşului pe vremea comuniştilor. Dornic să parvină pe scara socială, Cuciureanu a ştiut să atragă simpatia oamenilor importanţi ai urbei încă de la acea vreme.
Revoluţia l-a găsit tot chelner dar plin de relaţii şi decis să îşi deschidă propria afacere. A început cu baruri de cartier, ca mai apoi să aibă propriul restaurant.
Prima ţeapă la PECO
Lovitura cea mare a dat-o în anul 1999 când a ţepuit Petrom 150.000 de lei. Cuciureanu a cumpărat peste 200 de tone de combustibil de Peco şi a pus gaj o locomotivă. La finalul contractului, Cuciureanu nu a plătit niciun leu, iar când a încercat să-l execute silit, conducerea Petrom a descoperit că locomotiva trecută drept gaj era alta decât cea din documente. Trimis în judecată patru ani mai târziu în dosarul „Locomotiva”, Cuciureanu a a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru înşelăciune.
Din chelner devine patron pe alimentările lui Ceauşescu
Scăpat de puşcărie şi cu 150.000 de lei în buzunar, Cuciureanu s-a lansat în afaceri groase. A cumpărat toate alimentările lui Ceauşescu şi a început să se extindă în tot judeţul. După anul 2000, Cuciureanu avea să fie unul dintre cei mai bogaţi oameni din nordul Moldovei. În plină ascensiune şi la adăpostul relaţiilor create în toate domeniile publice, Cuciureanu a mai dat o lovitură. În februarie 2003, Cuciureanu a obţinut şi acordarea de către Agenţia Naţională Rezervele Statului a 500 tone grau cu titlu de împrumut de consumaţie, a cărei restituire a fost girată cu o scrisoare de garanţie bancară în valoare de 3.500.000.000 lei,la acea vreme. ANRS a cerut punerea în executare a acesteia dupa expirarea valabilităţii ei iar Cuciureanu a scăpat basma curată şi de această dată.
Îi ia foc casa: 300.000 de lei poliţa de asigurare
Un an mai tîrziu, Cuciureanu dă încă un tun, spun procurorii. Controversatul om de afaceri încasează o poliţă de asigurare în valoare de trei miliarde de lei, la acea vreme, în urma producerii unui incendiu devastator care a cuprins o cabană personală construită la munte. Ancheta a scos la iveală că incendiul a fost produs de un scurt circuit electric iar Cuciureanu a fost îndreptăţit să încaseze banii.
Ţepe şi în şcoli
Tot în 2004, Cuciureanu intră în afaceri cu statul prin programul „Cornul şi laptele”. Doi ani a dus lapte şi corn în şcoli prin intermdiul firmelor sale până când procurorii au stabilit că firma omului de afaceri a fost desemnată ilegal la licitaţiile electronice iar contractul a fost suspendat. Şi de această dată Cuciureanu a scăpat basma curată ghraţie prietenilor săi din politică, administraţie şi justiţie.
Ridicat de pe aeroport cu escortă
Anchetat de Parchetul Naţional Anticorupţie pentru obtinerea ilegala a unor credite în valoare de 27 de miliarde de lei şi dare de mită, Cuciureanu încearcă, în anul 2005, să fugă în America chiar dacă ave ainterdicţia de a părăsi ţara pentru 30 de zile. prietena sa, Irina Loghin senator la acea vreme, a încercat să îl ajute să obţină viza mai repede. Cuciureanu a fost ridicat pe 22 aprilie 2005 de pe Aeroportul Henri Coandă şi dus la audieri la PNA. Ulterior, legislaţia privind împrumuturile bancare s-a modificat iar Cuciureanu scapă nepedepsit.
Doi ani mai târziu vine falimentul Comaliment, una dintre cele mai mari reţele de magazine de alimentaţie publică. Sute de angajaţi sunt momiţi să devină acţionari pe o firmă falimentară iar omul de afaceri scapă nepedepsit.
Acuzat de sechestrare de copii
Numele lui Cuciureanu apare şi într-un dosar de sechestrare de minori întocmit în 2009. Cinci copii prinşi la furat la una din firmele lui Cucuiureanu au fost sechestraţi ore bune de paznici şi supuşi unor suferinţe fizice şi psihice până la venirea poliţiei. Părinţii l-au reclamat pe Cuciureanu pentru sechestrare de minori dar şi, de această dată, omul de afaceri a scăpat.
Sursa: Adevărul