Preşedintele ANRSC susţine ca asociaţiile de proprietari trebuie să semneze contractele cu Modern Calor

ANRSC, Primarie, Federatie asociatie proprietariMircea Matei, preşedintele- secretar de stat al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), alături de Iulian Băndoiu, directorul Direcţiei Tehnice şi Licenţe din cadrul aceleiaşi autorităţi, au arătat astăzi la Botoşani că impasul în care a intrat relaţia contractuală dintre Modern Calor şi cinci asociaţii de proprietari este cauzat în exclusivitate de preşedinţii asociaţiilor.

Aceasta pentriu că prin nesemnarea contractului de funizare, aşa cum acesta a fost aprobat de ANRSC şi ulterior de Consiliul Local, nu se respectă cerinţele legale pentru furnizarea serviciului de energie termică.     Petru Butnaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din Botoşani, dar şi alţi preşedinţi de asociaţii, printre care şi Cătălina Lupaşcu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, au refuzat să perfecteze documentaţia de furnizare şi predarea facturării către operator, declarând ulterior că măsura de sistare a agentului termic nu li se poate reproşa, întrucât au semnat contractul cu obiecţiuni sau aşteaptă semnarea convenţiilor individuale.

             “Nu există noţiunea de semnare a contractului cu obiecţiuni. Contractul ori este semnat de ambele părţi în forma în care este, ori nu este semnat, deci nu este valabil. Dumneavoastră vreţi să modificaţi contractul cadru, dar vă adresaţi greşit. Nu operatorul face acest lucru ci Consiliul Local. Contractul a fost supus dezbaterii publice, aţi avut timp cel puţin o lună pentru a propune noi clauze, aţi putut în plenul Consiliului Local să faceţi acest lucru. Nu acum.”, a explicat Mircea Matei, adăugând că odată aprobat în CL, contractul nu poate fi modificat şi adaptat pentru fiecare asociaţie în parte, iar convenţiile, care sunt anexe la contract, nu pot fi semnate decât după perfectarea acestuia. Iulian Băndoiu a subliniat că alte clauze la care fac trimitere reprezentanţii asociaţiilor, referitoare la echilibrarea hidraulică sau referatul tehnic, nu au nicio legătură cu semnarea contractului şi nu pot fi luate în calcul pentru semnarea acestuia.

            Anunţând scumpirea gazelor natrurale, reprezentanţii ANRSC au readus în atenţie necesitatea plăţii părţilor comune şi a sprijinirii sistemului centralizat, soluţia care va aduce avantaje nete în viitor. “În celelalte state ale UE preţul gazului la populaţie e dublu faţă de cel al consumatorilor industriali.”, a adăugat secretarul de stat.

            Prezent la întâlnire, primarul municipiului a făcut încă un apel la înţelegere şi colaborare, adresat în primul rând preşedinţilor de asociaţii. “Dumneavoastră trebuie să reprezentaţi toate interesele din asociaţie. Noi modernizăm sistemul de termoficare şi, în acelaşi timp, cu toţii suntem obligaţi să respectăm ordonanţe, legi, ordine. După liberalizarea preţului gazelor naturale se va vedea care sistem de încălzire este mai bun. Trebuie să gândim în perspectivă şi să fim pregătiţi.”, a declarat Cătălin Flutur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *