Comasarea spitalelor a fost respinsă pentru a treia oară

Consilieri judeteniConsilierii judeţeni s-au opus, joi, comasării Spitalului Judeţean Mavromati cu Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstretică şi Ginecologie. Proiectul de hotărâre nu a trecut după ce a primit 14 voturi în favoare, dintre care şi două de la consilierii PSD (Vileta Teslaru şi Mihai Darie şi unul de la PRM Eugen Niţură), 13 voturi împotrivă şi cinci abţineri.

În ciuda argumentelor aduse de unii medici de la Spitalul Judeţean, dar şi a autorităţilor sanitare locale, politicul şi-a spus din nou cuvântul şi la această şedinţă.

Potrivit unei situaţii prezentate în plenul şedinţei de către reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, la două dintre spitalele din judeţ, respectiv la Spitalul de Psihiatrie şi cel de Obstetrică şi Ginecologie cheltuielile cu salariile personalului sunt până în 80% sau chiar peste 80%, ceea ce înseamnă că cele două spitale nu au fonduri necesare pentru a supravieţui, potrivit Rodicăi Huţuleac, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări,  şi vor acumula în cel mai scurt timp datorii. Doar Spitalul Judeţean şi Spitalul de Copii se încadrează în acel procent de 70% impus prin lege în ceea ce priveşte cheltuielile de personal. Cele mai mari cheltuieli de personal sunt la Maternitate -85,14% şi Spitalul de Psihiatrie-76,75%.

Spitalele despre care se face vorbire sunt în subordinea Consiliului Judeţean, iar dumneavostră sunteţi cei care hotărâţi condiţiile în care se va acorda asistenţă medicală în judeţul Botoşani. Este o responsabilitate foarte mare. În funcţie de hotărârea dumneavostră, locuitorii din Botoşani vor putea beneficia de asistenţă medicală de calitate. Dacă Spitalul judeţean nu va fi comasat, el va fi retrogradat în categoria IV-V, ceea ce va determina diminuarea finanţării Spitalului Judeţean în 2012 cu 8,6 milioane lei, faţă de finanţarea din 2011„, a spus Rodica Huţuleac.

medici la cj 1Prevederea privind încadrarea în cheltuielile de personal este una imperativă, a spus la rândul său preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac.

Am convingerea că dacă şi la 31 decembrie 2011 vom înregistra o atare situaţie, acei manageri vor fi buni de plată. Nu este de glumă„, le-a spus Ţâbuleac celor din sală.

O poziţie dură la adresa unor politicieni a avut-o consilierul PDL Ioan Diaconu. Acesta i-a recomandat vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălina Lupaşcu, să nu vorbească de sănătate dacă nu se pricepe.

Îi mulţumesc domnului consilier Darie că a avut tăria, sunt sigur că mulţi şi din ceilalţi membri din USL împărtăşesc acelaşi lucru, au dispoziţia, din păcate, de la partid, de la cei preşedinţi, de la cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului judeţean, să voteze într-un anume fel. Să lăsăm specialiştii să hotărască, nu politicul. Pentru că dacă ajunge unn om politic care are abilităţi în creşterea animalelor (nr. referire la Florin Ţurcanu) sau să spună poveşti de adormit copiii, cum este cazul doamnei Lupaşcu şi văd că în fiecare şedinţă se bagă în zona care nu-i aparţine, pe care nu o ştie”, a spus Diaconu.

Unul din medicii de la Maternitatea Botoşani, respectiv medicul Rodica Tănăsache, şi-a exprimat dorinţa în plen de comasare a unităţii în care îşi desfăşoară activitatea cu Spitalul Judeţean, spre uimirea celor din sală. Ea a motivat, în cuvântul luat, că activitatea la Maternitatea Botoşani activitatea din ultimii ani se derulează anevoios.

Noi trebuia să finanţăm la data aceasta ca un spital judeţean cu finanţare corespunzătoare. Sunt reprezentanta colectivului de medici-asistente de la secţia de noi-născuţi Botoşani, care asigură aistenţă medical pentru noi născuţi. Suntem în imposibilitatea de a ne desfăşura activitatea. De doi ani , în Maternitatea Botoşani nu se desfăşoară un act medical de calitate. Spun în cunoştinţă de cauză. Există interese personale ale medicilor obstetricieni care au transformat Maternitatea Botoşani într-o unitate privată„, a spus Rodica Tănăsache.

Consilierii judeţeni ai USL au venit cu un amendament prin care au propus trecerea Sanatoriului Podriga la Spitalul Judeţean pentru a  nu fi necesară preluarea Spitalului de Psihiatrie, amendament respins de consilieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *