Sportivi răsplătiţi cu mărunţiş

Unii iau medalii de aur la competiţii internaţionale şi vin la antrenament cu tramvaiul, alţii se zbat în mediocritate în Liga 2, dar pleacă de la meciuri cu limuzina.

Anul trecut, numai secţia de haltere a Clubului Sportiv Botoşani a adus nouă medalii de la Campionatele Europene de cadeţi şi juniori, patru dintre ele au fost de aur, trei de argint şi două de bronz.

4.200 de lei, medalia de aur
Una dintre performere, Andreea Aanei, încă nu are 18 ani, însă este multiplă campioană naţională şi a câştigat o mulţime de medalii. Acestea nu i-au schimbat prea mult starea financiară. O medalie de aur la un campionat mondial de cadeţi sau unul de juniori este plătită cu numai 4.200 de lei, una de argint cu 2.800 de lei, iar cea de bronz cu 2.100 de lei. Banii sunt asiguraţi de Agenţia Naţională de Sport şi Tineret (ANST), iar cluburile pot să mai completeze cu încă 50%.

„Am făcut tot posibilul să dăm şi noi pe lângă ANST cei 50% care se cuveneau“, a declarat Andrei Amos, directorul CS Botoşani. Alţi sportivi, precum Bianca Molie, Florin Bejenariu, Loredana Toma şi Alexandru Pântea au obţinut la rândul lor o sumedenie de medalii, dar continuă să fie plătiţi modest.

Fotbalişti cu 2.000 de euro în fiecare lună
Dacă performerii juniori şi cadeţi de la CS Botoşani abia dacă iau 1.000 de euro pentru o medalie la un campionat mondial sau european, unii jucători de la FC Botoşani câştigă banii aceştia în numai două săptămâni. Cel mai bine plătiţi fotbalişti de la echipa fanion a judeţului au contracte de 2.000 de euro şi chiar ceva mai mult pentru o singură lună, iar acestea nu includ şi primele de joc.

Pentru fiecare punct câştigat în afara contractului, un jucător primeşte câte 500 de lei, ceea ce înseamnă că o victorie cu o formaţie „celebră“ precum FC Snagov sau Callatis Mangalia le poate aduce 1.500 de lei. De anul trecut, conducerea clubului a impus însă plata integrală de îndeplinire a obiectivului.

Mai concret, în timpul campionatului se plăteşte 50% din primă şi, dacă la final se constată că echipa s-a clasat pe locul propus, se achită şi restul. Spre deosebire de CS Botoşani, clubul de fotbal este finanţat şi de Primăria Botoşani, care anual asigură aproape jumătate din buget. În ciuda acestui lucru performanţele lipsesc. Locul 4 a fost cea mai bună clasare obţinută vreodată de FC Botoşani în Liga 2, singurul rezultat cu adevărat notabil fiind calificarea în optimile Cupei României, lucru care s-a întâmplat în 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *