Sindicatele din cele trei spitale propuse spre comasare cu Spitalul Judeţean, respectiv Spitalul de Copii, Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie au adresat o scrisoare deschisă senatorului Gheorghe Marcu, preşedinte PSD Botoşani si deputatului Florin Turcanu, presedinte PNL Botosani, prin care îşi manifestă recunoştinţa faţă de susţinerea politică acordată. Iată conţinutul scrisorii:
Stimati domni Preşedinti,
În numele angajaţilor din Spitalul de Obstetrica şi Ginecologie Botoşani, din Spitalul de Copii Botoşani şi din Spitalul de Psihiatrie Botoşani ne manifestăm recunoştinţa pentru susţinerea politică acordată de Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal în cadrul Consiliului Judeţean, în vederea menţinerii statutului autonom al celor trei unităţi medicale.
Discuţiile purtate recent între Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional, sintetizate în Scrisoarea de Intenţie pentru noul Acord Stand-By, au arătat că scopul asumat de actuala putere politică are în vedere reducerea drastică a finanţării din sistemul sanitar românesc, ce va fi realizată prin diminuarea numărului de paturi de spital şi prin disponibilizări masive de personal. Punctul nostru de vedere e că toate aceste efecte ale politicii de austeritate vor lovi puternic drepturile şi interesele pacienţilor şi vor genera un adevărat genocid sanitar în România.
Singura formă de rezistenţă pentru oprirea tăvălugului tăierilor şi disponibilizărilor e sprijinul politic la nivelul Consiliului Judeţean, unde votul consilierilor social-demoraţi si liberali a arătat deja că PSD si PNL este un adevărat partener al angajaţilor celor trei spitale.
În opinia noastră, comasarea spitalelor este un fals argument pentru justificarea lipsei de finanţare din sistem. În realitate, comasarea spitalelor este o formă mascată de disponibilizare a personalului medical şi auxiliar, ca umare a reducerii paturilor de spital. În cadrul Spitalelor Judeţene de Urgenţă din Romania nu există o asemenea structură de paturi aşa cum ar deveni cea de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Botosani: 265 de paturi preluate de la Spitalul de Copii, 175 de paturi preluate de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie şi 350 de paturi preluate de la Spitalul de Psihiatrie. În acest sens exemplificăm: Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba -70 de paturi de psihiatrie , 70 de paturi obs-ginec., 45 de paturi de pediatrie ; Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău – obs-ginec 77 de paturi, psihiatrie 60 de paturi; Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva – obs-ginec. 40 de paturi, 48 de paturi de pediatrie, 30 de paturi de psihiatrie; Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea – obs-ginec. 60 de paturi, 45 de paturi de pediatrie, 90 de paturi de psihiatrie; Spitalul Judeţean de Urgenţă Gorj – obs-ginec. 81 de paturi, 69 de paturi de pediatrie, 60 de paturi de psihiatrie; Spitalul Judeţean de Urgenţă Vrancea – obs-ginec. 60 de paturi, 45 de paturi de pediatrie, 32 de paturi de psihiatrie; etc. Ministerul Sănătăţii în calitate de autoritate care stabileşte politica sanitară şi numărul de paturi din România, dupa comasarea unităţilor sanitare din judeţul Botoşani, va trebui să avizeze noua structură de paturi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani, unde nu se vor regăsi toate cele 790 de paturi preluate în urma comasării. Reducerea la nivelul judeţului Botoşani a aproximativ 350 de paturi şi a unor structuri şi compartimente va duce la diminuarea finanţării sistemului sanitar din judeţul Botoşani cu aproximativ 20.000.000 lei pentru un an şi va conduce la disponibilizarea a 400 de salariaţi, care vor deveni şomeri.
Cel mai grav lucru e că se forţează comasarea spitalelor fără a exista un studiu de impact la nivelul sistemului sanitar din Botoşani. Iar, în lipsa unui astfel de studiu, consecinţele pot fi extrem de grave şi, probabil, ireversibile. Analizele precedente privind spitalele din România au arătat că cele mai mari pierderi sunt înregistrate la nivelul unităţilor mari, de tipul spitalelor judeţene. Aşadar, comasarea spitalelor într-o unitate „mamut” va face mai dificil controlul administrativ, ceea ce va amplifica risipa resurselor financiare. De asemenea, costurile vor creşte substanţial. Cel mai simplu exemplu îl reprezintă cheltuielile suplimentare rezultate din transportul pacienţilor între diversele secţii. Nu în ultimul rând, prin pierderea personalităţii juridice, unităţile ce ar urma să fie comasate vor fi obligate să rezilieze contractele cu fonduri nerambursabile ce se desfăşoară în prezent.
Mai mult decât atât, structura rezultată în urma comasării nu va avea capacitatea de a prelua numărul cumulat de pacienţi. Aceştia vor fi puşi pe liste de aşteptare, iar în anumite cazuri vor fi întârzieri care pot agrava starea de sănătate a acestora. Pe lângă prejudiciul greu de evaluat al pacienţilor, vor creşte şi cheltuielile de spitalizare pentru tratarea unor complicaţii rezultate în urma neaplicării la timp a tratamentului necesar.
Este cu totul falsă afirmaţia că spitalele din Botoşani primesc mai puţini bani pentru că nu s-a făcut comasarea celor trei unităţi pe care le reprezentăm. Reducerea fondurilor a fost decisă cu mult timp în urmă, în cadrul discuţiilor dintre Guvern şi FMI. De altfel, domnul ministru Cseke Attila nu şi-a dat demisia pentru că nu s-a făcut comasarea la Botoşani, ci pentru că Ministerul Finanţelor Publice a refuzat să aloce bani Sănătăţii la ultima rectificare bugetară.
Având în vedere toate aceste aspecte, sindicatele din cele trei unităţi spitaliceşti vă mulţumesc pentru sprijinul acordat până în prezent şi îşi pun speranţa în menţinerea acestui parteneriat cu Partidul Social Democrat şi Partidul National Liberal, în interesul angajaţilor şi pacienţilor din spitalele botoşănene.
De asemenea, pentru a închide definitiv problema comasării spitalelor, considerăm că, dincolo de poziţiile guvernanţilor sau ale angajaţilor, cel mai important e punctul de vedere al botoşănenilor care contribuie la finanţarea spitalelor din judeţ. Ca atare vă rugăm să luaţi în considerare propunerea noastră ca reprezentanţii USL din Consiliul Judeţean să iniţieze un proiect de hotârâre pentru organizarea unui referendum judeţean, care să dea posibilitatea botoşănenilor să se exprime în această privinţă.
Cu deosebită stimă,
Sindicatul „ATITUDINEA” Spitalul de Obstretica Ginecologie Botosani
Sindicatul „SANATATEA 4” Spitalul de Psihiatrie Botosani
Sindicatul „UNITATEA” Spitalul Pediatrie Botosani