
Zeci de amenzi și peste 100 kg de mărfuri alimentare expirate au fost retrase de la comercializare în timpul controalelor efectuate înainte de Paște de comisarii de la Protecția Consumatorului. Au fost verificați un număr de 34 operatori economici din județul Botoșani, la toți s-au depistat abateri de la legislația privind protecția consumatorilor.
Pentru abaterile constatate s-au aplicat 31 amenzi contravenționale în valoare totală de 164.000 lei și 6 avertismente. Au fost retrase definitiv de la comercializare 110 kg mărfuri alimentare în valoare de 4716 lei.
Principalele deficiențe constatate: parametri organoleptici neconformi, produse alimentare cu aspect, gust, miros necorespunzător (produse cu defect de formă, pete de mucegai); produse alimentare cu durata durabilității minimale depășită; nu este indicată lista ingredientelor și condițiile de păstrare; -depozitare de produse în locuri necorespunzătoare și dotate pentru acest scop; locuri de depozitare neigienizate; neafișare preț de vânzare cu amănuntul exprimat în lei/kg și lei/buc. nu este afișat orarul de funcționare al operatorului economic, se comercializează legume-fructe drept calitatea I, nesortate, necalibrate, depreciate; produse în care eticheta nu conține elemente de identificare și caracterizare sau sunt incomplete; – prețurile afișate nu sunt vizibile și lizibile; – produse cu elemente de caracterizare și identificare care nu sunt traduse în limba română; produse cu ambalaje deterioarate; produse comercializate vrac care nu au afișate prețul pe unitatea de măsură; lipsa verificării metrologice a cântarelor; preț diferit la raft față de casa de marcaj; legume/fructe care nu au afișat pe etichetă țara de origine, depreciate calitativ și care nu corespund clasei de calitate înscrise pe etichetă; ipsă informații privind denumirea producătorului; produse alimentare depozitate în condiții de temperatură necorespunzătoare, fără a respecta condițiile prescrise sau declarate de producători; produse congelate cu urme de arsură de congelare și acumulare de gheață; se comercializează ouă neigienizate, fără a fi inscripționate;se comercializează produse alimentare reetichetate în magazin, cu data durabilității minimale diferită față de cea trecută de producător pe ambalaj; se comercializează preparate culinare – masă caldă fără a se respecta condițiile de temperatură la expunere și depozitare; depozitare produse alimentare în utilaje de refrigerare/congelare neigienizate, cu urme de rugină, arată Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului.