16 septembrie, Ziua Internaţională pentru protecţia stratului de ozon

ziua internationala a straturilor de ozonVineri, 16 septembrie 2011, întreaga comunitate internaţională marchează  Ziua Internaţională pentru protecţia stratului de ozon. Evenimentul este sarbatorit anul acesta sub deviza „Eliminarea treptată a halonilor – singura sansă!”.

Cu acest prilej, Agentia pentru Protectia Mediului Botoşani a desfăşurat, in perioada 12-16 septembrie 2011, o serie de actiuni de informare si constientizare adresate tuturor cetatenilor pentru marcarea acestui eveniment, dorindu-se, si de aceasta data, sensibilizarea opiniei publice cu privire la problemele pe care diminuarea stratului de ozon le creeaza mediului şi sănătăţii umane.

        Este cunoscut faptul că una din problemele majore cu care se confruntă omenirea în perioada actuală este degradarea continuă a stratului de ozon. Principalele substanţe care contribuie la acest fenomen sunt:

–    Freonii, care sunt utilizaţi în domeniile: agenţi de refrigerare, instalaţii de aer condiţionat, spume, aerosoli, solvenţi.

–    halonii, întrebuinţaţi în extinctoare, atacă ozonul mai virulent decât CFC.

Alte substanţe, provenite din surse naturale şi din surse antropice, care au rol important în fotochimia stratosferică sunt: hidrogenul, vaporii de apă, tetraclorura de carbon, metil cloroform, bromura de metil, oxizii de azot, metanul, monoxidul şi dioxidul de carbon.

      Pentru stoparea degradării stratului de ozon, comunitatea internaţională a impus prin Convenţia de la Viena, din anul 1985,  privind protecţia stratului de ozon şi Protocolul de la Montreal ,din anul 1987, diminuarea treptată a producţiei şi consumului de de haloni până în 1994, de freoni până în 1996 şi de alte substanţe dăunătoare ozonului (ODS) până în anul 2000. S-a recunoscut, astfel, că singura modalitate de a împiedica distrugerea stratului de ozon cere obligatoriu interzicerea acestor produse. Rolul pe care îl joacă CFC şi halonii la încălzirea globală în cadrul efectului de seră este un argument în plus în favoarea reducerii urgente a emisiilor. In prezent, sunt interzise producerea acestor substanţe şi se monitorizează utilizarea celor existente şi, pe cât posibil , recuperarea şi neutralizarea lor.

      În judeţul Botoşani nu îşi desfăşoară activitatea producători sau utilizatori importanţi de substanţe care distrug stratul de ozon, dar există o serie de societăţi comerciale care utilizează acest substanţe ca agent de răcire (industria alimentară, instalaţii de climatizare) sau care execută service la terţi. In ultimii ani se constată o reducere substanţială a utilizării substanţelor monitorizate şi înlocuirea lor cu freoni ecologici.

            APM Botoşani desfăşoară în mod curent activităţi referitoare la respectarea  convenţiilor internaţionale privitoare la protecţia stratului de ozon atât în cadrul procedurii de reglementare a agenţilor economici, cât şi prin încurajarea populaţiei de a nu utiliza decât produse care nu reprezintă un pericol pentru stratul de ozon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *