La 76 de ani, Maria Zoițanu nu își odihnește mâinile. În fiecare dimineață, la lumina din fereastra casei ei dintr-un sat liniștit din județul Botoșani, își așează acul și ața în mână și începe să coasă. Nicio cusătură nu este la întâmplare. Pune suflet în tot ceea ce face și transformă o bucată de material simplu într-o ie românească autentică, cum rar se mai vede astăzi.
Fostă profesoară, Maria Zoițanu, din satul Mihai Viteazul, comuna Ungureni, a învățat meșteșugul încă din copilărie. Nu a făcut din asta o afacere, ci o misiune. Iar când a văzut cum lumea începe să uite de tradiții, a simțit că e de datoria ei să le reamintească. Tocmai de aceea participă an de an la Târgul Meșterilor Populari din Botoșani, unde atrage privirile vizitatorilor nu doar prin frumusețea iilor, ci și prin dârzenia și blândețea cu care își povestește munca.
Șezătorile de demult… locul în care se învăța și se socializa
„Altădată, nu erau mijloace de socializare, nu erau aparate de radio, televizoare sau altele, nici telefoane, și persoanele comunicau între ele. Întâi între vecini, dar ca să afli știrile din sat și să fii la curent cu toate problemele comunității respective, se adunau în șezători. Și aici erau prezentate toate evenimentele. Nu stăteau degeaba, să se uite unul la altul. Femeile coseau, torceau, dacă era cineva gazdă care avea stative țesea, copiii făceau țevi, bărbații fie spărgeau nuci, fie desfăceau porumb, alegeau fasole. Toți aveau o misiune de îndeplinit în timpul șezătorii. Și bineînțeles se depănau amintiri”, mărturisește Maria Zoițanu.
Meșterii populari, tratați cu lehamite
Pentru ea, ia nu este doar un obiect vestimentar. Este o amintire cusută, o lecție de istorie. Se bucură când vede că munca celor ce se încăpățânează să păstreze tradiția este apreciată. Din păcate, sunt tot mai puțini care fac asta. O ie cusută frumos, manual, cu motivele tradiționale păstrate din vechi strămoși, valorează mai mult decât orice cârpă ieftină „made in China”, dar mulți nu le dau importanță.
„Din ceea ce povestesc eu au rămas doar amintirile și cei care văd persoane care lucrează se uită așa a lehamite. Eee… dar ce nu sunt lucruri de cumpărat? Dar ceea ce se cumpără, de multe ori, promovează alte culturi”, spune meșterul popular.
Maria e mai mult decât o meșteră populară. E o povestitoare, o păstrătoare de comori, o femeie care a ales să nu lase timpul să șteargă ce a fost frumos. Cea mai mare mândrie a ei e atunci când vede iile făcute de ea că sunt purtate cu drag.
Miercuri, 23 aprilie 2025, în ziua de Sfântul Gheorghe, pe Pietonalul Unirii din Botoșani, a avut loc deschiderea oficială Târgului Meșterilor Populari, ediția a XVIII-a. Evenimentul se va desfășura în perioada 23-25 aprilie 2025.