Primul service auto din Botoșani care repară turbosuflante. „În 24 de ore, putem repara orice turbină”

Reparația unei turbosuflante presupunea, până acum, drumuri la Suceava sau Iași. Acum, în Botoșani a apărut primul service auto care asigură servicii de diagnoză și reparații pentru acest dispozitiv care amplifică puterea motorului cu combustie internă.

Das Auto Center, care funcționează la intrarea în localitatea Cătămărăști Vale, deține primu echipament de reparații turbosuflante din județul Botoșani, care poate remedia defecțiunea piesei în maxim 24 de ore.

„Eu zic că facem treabă bună. Oferim servicii complete. Putem face de la diagnoză până la reparația completă a turbinei. Dacă avem turbina pe stoc, putem să dăm turbina gata făcută la schimb, să nu mai așteptăm reparații.

Putem face și reparația turbinei. În 24 de ore, putem repara orice turbină”, a declarat proprietarul service-ului, Bogdan Dăscălescu.

Comenzile pot fi făcute la numărul de telefon 0744351351.

 

CE ESTE TURBINA ȘI CE ROL ARE O TURBOSUFLANTĂ ÎN PERFORMANȚA MOTORULUI?

 Turbosuflanta este practic un dispozitiv care amplifică puterea motorului cu combustie internă. Chiar dacă această componentă nu schimba caracteristicile de functionare motorului ( nefiind o sursă de energie în sine) rolul turbinei este să furnizeze un volum mai mare de aer comprimat motorului, cu scopul de a asigura o ardere cât mai completă a combustibilului, crescând astfel puterea acestuia.

Iată pe scurt cum functionează turbosuflanta:

turbosuflantă este formată din 2 părti:

  • partea caldă – numită și turbină;
  • partea rece – numită compresor.

Turbina este legată pe galeria de evacuare și este pusă în mișcare de gazele scoase de motor în evacuare. Gazele de esapament produse de motor intră prin admisia părții calde ( A ) rotind palele turbunei, după care sunt evacuate ( B ) prin eșapaent.
Turbina angrenează prin intermediul unui ax palele compresorului care absoarbe aerul din circuitul de admisie ( C ), îl comprimă (la o presiune de până la 2 bari) și îl introduce în galeria de admisie crescând astfel puterea motorului.
Întrucât prin comprimare aerul se încălzește, înainte de a intra în motor, el trece printr-un radiator numit Intercooler, pentru a fi răcit. Datorită acestui radiator, motorul este protejat la supraincălzire, mai ales atunci când este foarte turat.

PĂRȚILE COMPONENTE ALE UNEI TURBINE SUNT:

  • carcasa compresorului, ansamblului central – CHRA (Centre Housing Rotating Assembly cunoscut si cu denumirea de cartuș sau miez);
  • carcasa turbinei;
  • actuatorul.
    Carcasa turbinei şi carcasa compresorului au formă melcată. Carcasa turbinei colecteaza gazele de evacuare de la motor şi le directioneaza către roata turbinei. Carcasa compresorului este de aluminiu şi are rol de preluare a aerului dinspre filtrul de aer împingându-l cu presiune în galeria de admisie a motorului. Controlul turbinei se face de către ECU, prin intermediul unui actuator vacuumatic sau electronic.

La rândul său ansamblului central – CHRA este alcătuit din:
– Piulița axului (1) fixează roata compresorului pe axul central al turbosuflantei şi are rol în echilibrarea dinamică a cartuşului
– Ansamblul rotativ compus din roata compresorului (2) , axul şi roata turbinei (14)
– segmentul (inelul) compresorului (3),
– inelul de etanșare (4) cu rol de garnitură între placa din spate şi carcasa lagărului
– placa de etanşare (5),
– garnitura (6),
– deflectorul de ulei (7),
– gulerul de împingere (8) are drept scop susţinerea suprafeţei de poziţionare între laturile lagărului axial.
– segmenți (9),
– bucși din bronz (10) au rol de fixare a axul turbinei în interiorul carcasei lagărului
– carcasa lagărului (11), de regulă fabricată din fontă. Carcasa susţine ansamblul rotativ compresor – turbina şi are circuite de ungere cu ulei menite să lubrefieze si răcească turbosuflanta
– scutul termic (12), are rol de protectie împotriva temperaturilor foarte înalte generate de fluxul gazelor de evacuare.
– segment din oţel (13)

În practica în funcţie de geometria turbinei şi de numărul de grupuri turbo-compresor utilizate, în industria auto vom întâlni mai multe tipuri de turbine.

Primul tip de turbină a fost cel cu geometrie fixă. Pentru proteja turbina împotriva supraîncălzirii , turbinele auto cu geometrie fixa utilizează o supapă de refulare. Rolul acestei supape este de a proteja turbina la turaţii mari ale motorului, limitând debitul de gaze arse ce pătrund în turbină. Aceasta supapă, cunoscută sub numele de Waste Gate, este comandată de catre actuator.

Tubosuflatenele la autoturismele diesel vs benzină

Majoritatea turbosuflantelor mașinilor cu motoare diesel au un sistem puțin diferit față de turbinele de benzină, numit Geometria Variabilă (Variable Nozzle Turbine – VNT), sistem care ajută turbina să realizeze presiune și la turații mai reduse (începând de la 1200-1500 RPM) .
Prin modificarea geometriei turbinei aceasta își schimbă configurația internă şi se obține practic raportul optim de aer comprimat (în cazul motoarelor diesel) sau amestecului de combustibil (în cazul motoarelor pe benzină) introdus în admisia motorului.
Practic prin controlul fluxului de aer ce învârte roata turbinei (din partea caldă a turbinei) este controlata viteza de rotatie a acesteia, deci implicit viteza roții compresorului care determina controlul fluxului de aer introdus în admisie. Şi în acest caz, controlul geometriei variabile se efectuează tot prin intermediul unui actuator.
Datorită faptului că turbosuflanta este supusă unor temperaturi foarte mari în timpul funcţionării, dar şi faptul că miezul (CHRA) lucrează la turaţii ridicate, turbosuflanta în cazul în care nu este întreţinută corespunzător, poate fi predispusă la uzura prematură sau chiar la defectare. Află aici mai multe despre cele mai întâlnite defecţiuni ale turbosuflantelor.

Urmareste-ne pe Google News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *