Cauzele celor două decese, printre care medicul de 28 de ani din Botoșani, de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași nu sunt clare și există indicii ale unor afecțiuni preexistente, cel puțin în cazul unuia dintre tinerii medici. Cazurile i-au făcut însă pe mulți medici cunoscuți din Iași și nu numai să tragă semnale de alarmă asupra burnout-ului, o mare problemă cu care se confruntă breasla.
„Această tragedie este vârful unui iceberg de suferință și epuizare tăcută, purtată de mii de medici rezidenți din România”, a reacționat medicul ieșean Răzvan Socolov.
Spitalul județean Sf. Spiridon din Iași are 4.000 de angajați, dintre care 430 de medici și 1.300 de rezidenți. Cei decedați în interval de aproape trei săptămâni sunt doi medici rezidenți și, recent, un brancardier.
Decesul celor doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iași, la o săptămână distanță unul de celălalt, a marcat breasla medicală din România. În mediul online, mai mulți medici cunoscuți au reacționat în fața acestei tragedii, semnalând problemele din sistem.
„Câți tineri medici trebuie să mai moară ca să ne trezim? Pentru că această tragedie este vârful unui iceberg de suferință și epuizare tăcută, purtată de mii de medici rezidenți din România”, atrage atenția cunoscutul medic ieșean Răzvan Socolov.
Datele prezentate de acesta, citând Colegiul Medicilor din România, respectiv Barometrul Medical MedLife, arată că 36% dintre medicii români suferă de burnout, iar 58% dintre medicii sub 35 de ani iau în calcul emigrarea, nu din cauza salariilor, ci a suprasolicitării și lipsei de respect.
„Epuizarea ucide. Tăcerea ascunde strigătul mut al disperării. Compasiunea ar trebui să ne unească, medicii și pacienții laolaltă. E timpul să vorbim serios despre sănătatea celor care ne salvează viețile. Fără un sistem care își protejează medicii tineri, nu putem vorbi de un viitor în sănătate. Este timpul ca Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor să ia atitudine. Să urmărească gradul de epuizare a medicilor rezidenți, care în continuare în cele mai multe spitale fac încă gărzi de 24 ore urmate de program normal de 6 ore, I iar gărzile sunt neplătite. Care suportă din banii lor cursuri și formări profesionale. Care au programe de pregătire inadecvate, concedii de formare profesională refuzate sau oricum mult reduse față de cât ar avea nevoie”, afirmă medicul Socolov, care subliniază că doctorii care merg în stagii în alte țări și văd acolo o abordare instituțională plină de respect și sprijin. „De aceea revin atât de greu acasă”, completează medicul Răzvan Socolov.
Tragedia de la Iași nu este doar o pierdere uriașă, ci și un strigăt mut al unui sistem care își neglijează propriii oameni, este de părere și medicul Gabriela Paula Florea.
„Nu pot să nu mă întreb: câtă suferință tăcută mai tolerăm în spitale? Câți medici trebuie să se piardă în «condiții neclare» până să înțelegem că avem o problemă de fond – de cultură organizațională, de empatie, de sprijin emoțional și de echilibru muncă-viață? Lipsa empatiei din relația dintre colegi, din relația cu sistemul, din relația medicului cu pacientul, sunt doar efecte ale unui spirit competitiv cultivat încă din facultate, în care doar cel care dă cel mai mult – de multe ori până la epuizare – este cel care «reușește». Și, odată ce acela sau aceia au reușit, cu sacrificii mari, se așteaptă ca și ceilalți să facă la fel. Dacă nu reușesc, pierd lupta cu ei înșiși, deoarece sistemul – acela creat tot de oameni – i-a învins”, a scris medicul Florea pe Facebook.
În opinia acesteia, nu este vorba doar despre burnout, ci „despre sens, despre recunoaștere, despre un sistem care cere infinit și oferă prea puțin. Medicii nu sunt invincibili. Sunt oameni. Iar umanitatea lor trebuie protejată, nu epuizată, pentru a putea oferi, la rândul lor, empatie și compasiune celor aflați în suferință”.
Sursa: hotnews.ro