
După un sezon anterior dificil în care FC Botoșani a evitat la limită retrogradarea, ajungând chiar la barajele de menținere în SuperLigă, era previzibil că anul 2024/25 va reprezenta o perioadă de reconstrucție și reașezare pentru echipa moldoveană.Cu revenirea lui Leo Grozavu pe postul de antrenor, botoșănenii au dat dovadă de semne de progres vizibile, deși nu au lipsit și perioadele cu prestații mai puțin încrezătoare și consistente.
Ca orice echipă aflată în etapa de reconstrucție, FC Botoșani nu e o formație pe care pariorii pot conta să aducă rezultate stabile. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atât pariorii obișnuiți, cât și experții în pariuri au favorizat adesea adversarii echipei atunci când au ales un biletul zilei fotbal azi. Totodată, fanii FCBT pot fi mulțumiți de efortul depus de lotul curent în prima parte a campionatului, respectiv sezonul regular al Superligii.
Așadar, acest articol va oferi o scurtă analiză a prestației celor de la FC Botoșani în sezonul regular din campionatul României 2024/25, ilustrând punctele forte și cât și cele slabe ale echipei conduse de Leo Grozavu.
Bilanțul statistic 2024/25: progres vizibil, dar modest
Statistica crudă nu spune întreaga poveste a performanței echipei în cadrul unui sezon. Însă plasate în contextul potrivit, aceste cifre pot fi un punct de pornire propice.
Deci, în prima fază a sezonului Superliga 2024/25, FC Botoșani a înregistrat 7 victorii, 10 remize și 13 înfrângeri. Moldovenii au marcat 26 de goluri și au primit 37. Aceste statistici demonstrează un progres notabil comparativ cu sezonul precedent, când FCBT obținuse doar trei victorii, 12 remize și 15 înfrângeri, cu 30 goluri marcate și 52 încasate.
Ca rezultat, botoșănenii s-au clasat pe locul 14 la finalul sezonului regular, un salt de două poziții.
Deși echipa din nord-estul României iarăși va participa în etapa de play-out în faza a doua a campionatului, FC Botoșani are un punctaj mult mai favorabil și șanse foarte bune de a evita retrogradarea, iar viitorul echipei nu mai este pe muchie de cuțit precum în sezonul 2023/24.
Filozofia antrenorului Leo Grozavu
Pe de altă parte, reiese faptul că FCBT au marcat mai puține goluri în faza inițială 2024/25 chiar comparativ cu sezonul dezastruos anterior. Însă această cifră necesită pusă în contextul tacticii lui Leo Grozavu, care preferă are o abordare pragmatică, axată în primul rând pe organizarea defensivă și minimizarea riscurilor.
Da, doar Gloria Buzău și Oțelul Galați au marcat mai puține goluri decât FC Botoșani de-a lungul sezonului regular. Totodată, botoșănenii se clasează pe locul 11 din campionat când e vorba de goluri primite. În sine remarcabil, acest punct statistic este și mai de prețuit dacă e să reamintim de cele 52 de goluri primite în sezonul regular anterior. Deci, Grozavu a reușit să transforme o apărare fragilă într-una mai dificil de depășit, ce a permis echipei să înregistreze rezultate mai bune în 2024/25 chiar dacă a marcat în medie sub un gol pe meci.
Leo Grozavu este la a patra sa revenire la FC Botoșani în calitate de antrenor, după 2007/08, 2014/15 și 2016/17. Până acum, însă, tehnicianul nu a petrecut mai mult de un sezon pe Stadionul Municipal Botoșani. Dar considerând succesul demonstrat în cadrul acestui sezon, poate Grozavu ar merita un al doilea an cu FCBT, ce ar permite echipei să-și dezvolte un plan ofensiv mai puțin dependent pe exploatarea fazelor fixe și strălucirile individuale ale atacanților, și care va include un joc colectiv coerent în faza de atac cu scheme ofensive elaborate.
Pilonii echipei: de la portar la atacantul central
Performanțele modest îmbunătățite ale echipei au fost susținute de contribuțiile semnificative a unor jucători pe plan individual. Un rol cheie l-a avut portarul grec Giannis Anestis, transferat liber de contract în august 2024. La 34 de ani, experiența și calitatea sa au oferit stabilitatea mult dorită în poartă. Anestis a avut 19 apariții în faza inițială, în care a încasat doar 15 goluri și a încheiat 9 partide fără gol primit.
Un alt pilon al jocului defensiv inspirat demonstrat de botoșăneni a fost trio-ul Andrei Miron, Patricio Matricardi și Aldair Ferreira. Cei doi fundași centrali și mijlocașul defensiv au fost printre jucătorii cu cele mai multe minute disputate în acest sezon la FCBT. Fără eforturile lor în apărare, portarul Anestis cu siguranță ar fi avut mai mult de lucru.
Linia de atac a alternat momente de strălucire cu perioade lungi de ineficiență. Totodată, nu pot fi ignorați atacantii centrali Adi Chică-Roșa și Enzo Lopez, golgheterii echipei în prima fază, cât și aripa stângă din Republica Moldova, Ștefan Bodișteanu, care a contribuit cu goluri și pase decisive.
În concluzie, FC Botoșani a dat semnale evidente de progres în prima fază a sezonului 2024/25, deși există multe aspecte spre îmbunătățire. Dar cel puțin fanii botoșănenilor nu mai stau cu sufletul la gură ca în sezonul precedent.