Comisiile de la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a (EN VIII) să fie compuse din profesori din alte școli este o propunere luată în calcul de ministerul Educației și Cercetării (MEC), spune ministrul Daniel David. El consideră că măsura ar ajuta la „reducerea la minimum a potențialelor conflicte de interese”.
„«De ce la nivelul examenul de capacitate, spre exemplu, avem comisii și președinte de comisii din aceeași unitate școlară, iar la bacalaureat, din afara centrului respectiv?» Sigur, e o practică mai bună la bacalaureat și probabil va trebui să gândim cum o generalizăm și avem în vedere acest lucru pentru a ne asigura că potențialele conflicte de interes sunt reduse la minimum”, a spus David într-o transmisiune live pe Facebook joi seară.
La examenul de Bacalaureat, potrivit metodologiei aprobate prin ordin de ministru în anul 2010, profesorii asistenți și ceilalți membri din comisii din centrul de examen constituit la nivel zonal sunt din școli de oriunde din județ / București, stabiliți prin tragere la sorți.
În același timp, la probele de competențe, elevii sunt evaluați de profesori din același liceu, printre care, de regulă, profesori de la clasă.
De menționat că, în cazul trecerii la liceu, din anul școlar 2026-2027 elevii de clasa a VIII-a vor da admitere la liceu pe lângă Evaluarea Națională, după cum prevede legea educației în vigoare. Dacă la Evaluarea Națională sunt subiecte unice la nivel național, examenul de admitere la liceu pentru liceele care aleg să organizeze concurs pentru cel mult 50% din locuri va fi administrat de licee, noteaza edupedu.ro